PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

lsf_original_20180407202209744998.jpg
Foto: Publicitātes foto
Otrajā Latvijas Skolu šaha Olimpiādē piedalīsies vairāk nekā 1000 skolēni no 170 vispārizglītojošajām mācību iestādēm, informēja Latvijas Skolu šaha olimpiādes koordinatore Nellija Maklakova.

Latvijas Skolu šaha Olimpiādei ir paredzēti trīs posmi, kuru pirmajā posmā katra skola izvirzīja trīs labākos zēnus un trīs labākās meitenes trīs vecuma grupās - 1.-4. klase, 5.-9. klase un 10.-12. klase, kuri piedalīsies reģionu finālos.

Otrajā posmā no 5.-28.aprīlim notiks reģionu fināli: Vidzemē - Valmierā 5.aprīlī, Kurzemē - Kuldīgā 12.aprīlī, Zemgalē - Jelgavā 16.aprīlī, Latgalē - 26.aprīlī, un Rīgā 28.aprīlī. Katrā reģiona finālā tiks noskaidroti trīs labākie zēni un trīs labākās meitenes iepriekšminētajās vecuma grupās, kuri izcīnīs tiesības piedalīties Latvijas finālā. Reģiona finālos paredzētas septiņas spēļu kārtas ar laika kontroli 12 minūtes un piecas sekundes par gājienu.

Trešajā posmā jeb Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā 15.maijā, Rīgā, Transporta un Sakaru institūtā, Lomonosova ielā 1 - tiksies visu piecu reģionu finālu stiprākie skolu šahisti.

Latvijas finālam varēja pieteikties atsevišķi visi šahisti skolēni ar vismaz I sporta klasi šahā, savukārt reģionos drīkst piedalīties spēlētāji ieskaitot līdz II sporta klasei šahā. Kopumā plānots, ka Latvijas Skolu šaha Olimpiādes finālā tiksies ap 300 bērnu. Tajā no katra Latvijas reģiona cīnīsies 18 labākie jaunie skolu šahisti, kā arī 200 bērnu ar pirmo sporta klasi šahā.

Vismaz 60% no Latvijas Skolu šaha Olimpiādes dalībniekiem ir regulāri ne tikai vietējo šaha sacensību, bet arī starptautisku turnīru dalībnieki, informē aģentūra LETA.

Latvijas Skolu šaha Olimpiādes mērķis ir noskaidrot, cik Latvijas skolās bērni māk spēlēt šahu, cik skolās ir šaha pulciņš vai šaha stunda, kā palīdzēt tām Latvijas skolām, kuras vēlas ieviest šahu savu skolēnu ikdienā.

Šādi šahs tiek popularizēts ne tikai kā sporta veids, bet arī lietderīgs brīvā laika pavadīšanas veids jaunatnes vidū. Tiek veicināta sadarbība starp šaha treneriem, skolotājiem, notiek dalīšanās pieredzē, kā arī noskaidroti labākie skolu šahisti katrā reģionā un Latvijā.

Latvijas Skolu šaha Olimpiādes projekts, kas tiek īstenots sadarbībā ar Latvijas šaha federāciju, ieguvis plašu rezonansi vispārizglītojošo mācību iestāžu vidū. Ja aizvadītajā gadā daudz vairāk ieguldījām skaidrojošajā darbā, tad šogad skolu vadība, šaha pulciņu skolotāji jau savlaicīgi interesējās, lai pieteiktu bērnus reģionu fināliem. Ir skolas, kurās ir tikai viens vai vairāki bērni, kuri prot šahu, bet ir skolas, kurās tiek rīkoti atlases turnīri, lai Latvijas finālā tiktos labākie no labākajiem,” pauž biedrības "Latvijas šaha federācija" valdes loceklis Ilmārs Krūms.