PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

10312.jpeg
Foto: vladstar / 123RF
Latvijas studentu apvienība (LSA) ir pārliecināta, ka Turcijas augstākā izglītība patlaban tiek politizēta, kā arī tiek ietekmēta sabiedrības domājošā un inteliģentā daļa.

Vairāk nekā 15 000 akadēmiskā personāla pārstāvji spiesti atkāpties no darba, vairākiem simtiem universitāšu dekāniem lūgums pamest savu darba vietu - šādi pēc apvērsuma mēģinājuma triecienu saņem arī Turcijas augstākās izglītības sistēma. Šādu lēmumu pieņemšana nav līdz galam skaidra, tomēr redzams, ka augstākā izglītība tiek politizēta, informē Marta Megne, Latvijas Studentu apvienības viceprezidente.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) neatbalsta šādu Turcijas valdības iejaukšanos demokrātiskas valsts augstākās izglītības telpā, uzskatot to par noziegumu pret akadēmisko brīvību un izglītības sistēmu kopumā. Universitāšu darba ierobežošana un iejaukšanās tajā politisku iemeslu dēļ uzskatāma par nepieļaujamu, jo īpaši valstī, kas ir daļa no Eiropas vienotās augstākās izglītības telpas. Aizliegums akadēmiskajam personālam izceļot no valsts, bet tiem, kas strādā ārpus Turcijas, aicinājums doties atpakaļ, ir uzskatāms ne tikai absurds demokrātiskā valstī, bet arī rada draudus starptautiskās pētniecības attīstībai, internacionalizācijai un kopējām Eiropas Savienības vērtībām augstākajā izglītībā. LSA uzskata, ka Turcijas varas iestādēm būtu striktāk jāpieturas pie augstskolu autonomijas principa, neradot draudus augstākajai izglītībai un tās attīstībai neseno politisko notikumu iespaidā.

LSA pauž atbalstu Eiropas Studentu apvienības paustajam viedoklim par šo situāciju, kā arī izsaka atbalstu Turcijas studentiem, kuri cieš no esošajām represijām izglītībā, cerot, ka jau tuvākajā laikā Turcija atgriezīsies pie demokrātiskām vērtībām un nodalīs politiku no izglītības sektora.