PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11163.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Nedēļās nogalē norisinājās izstāde "Skola 2017", kas notiek katru gadu ar mērķi skolēniem, topošajiem studentiem, sniegt informāciju par studiju iespējām.

Lai palīdzētu topošajiem studentiem neapmaldīties plašajā informācijas telpā un atrast atbildes uz sev interesējošajiem jautājumiem par augstāko izglītību, Latvijas Studentu apvienība (LSA) turpina rīkot ikgadējo reflektantu informatīvo kampaņu "Augstskolu anatomija". Topošie un esošie studenti var uzdot LSA sev interesējošos jautājumus, saņemt informāciju par studijām Latvijas augstākās izglītības iestādēs, uzzināt par studenta dzīvi un dažādām ar augstāko izglītību saistītām niansēm, informē Kristaps Osis, Latvijas Studentu apvienības pārstāvis.

Reflektantu informatīvā kampaņa "Augstskolu anatomija" ir tradicionāls LSA konsultatīvs projekts, kas izglīto kā topošos, tā esošos studentus, kuri interesējas par augstākās izglītības aktualitātēm. Tās misija ir sniegt augstskolu reflektantiem informatīvu palīdzību un draudzīgus padomus jautājumos, uz kuriem augstskolu reklāmas aktivitātes informāciju nesniedz vai ir maldinošas. Kā jau katru gadu, tā arī šogad studētgribētājiem ir iespēja vērsties pie konsultantiem ar sev interesējošajiem jautājumiem par augstāko izglītību un studiju uzsākšanu. Atbildes var rast, sazinoties ar "Augstskolu anatomija" konsultantiem - LSA aktīvistiem, valdes loceļiem un vecbiedriem, rakstot uz e-pastu [email protected] vai mājaslapā.

Izvēloties nākošās mācību vietas, LSA topošos studentus aicina pirmām kārtām izvērtēt to, ko tie vēlas turpmākajā dzīvē darīt un kas tiem interesē, pēc tam - augstākās izglītības iestāžu sniegto informāciju par savu studiju piedāvājumu. LSA ieskatā, izvēles pamatā jābūt konkrētām vēlmēm un interesēm, tomēr izvēlēto studiju virzienu, studiju programmu, iespējams, piedāvā vairākas augstākās izglītības iestādes. Viens no aspektiem, kam LSA aicina pievērst īpašu uzmanību, ir tas, vai konkrētā izglītības iestāde varēs izsniegt valsts atzītu diplomu. Lai arī ik pa laikam tiek plaši runāts par licencēšanu un akreditāciju, kā arī par valsts atzītiem vai neatzītiem diplomiem, augstskolu absolventiem dažkārt rodas problēmas, ja tie nav laikus izpētījuši savas studiju iestādes vai programmas statusu vai arī ir noticējuši maldinošai reklāmai. Lai savu laiku un naudu nevajadzētu tērēt veltīgi, LSA aicina pievērst uzmanību tam, vai izvēlētā augstākās izglītības iestāde varēs izsniegt valsts atzītus diplomus. Tiesības izsniegt valsts atzītu diplomu nozīmē, ka akreditācijas procesā iestādes darba organizācija un resursu kvalitāte, kā arī attiecīgās studiju programmas kvalitāte ir izvērtēta un atzīta par atbilstošu vismaz noteiktam minimālajam līmenim. Diploms, kas nav valsts atzīts, nenodrošina attiecīgās izglītības atzīšanu, turpinot mācības citā augstskolā vai arī stājoties darbā Latvijā, īpaši valsts iestādēs, kā arī tam ir izšķiroša nozīme izglītības atzīšanai ārzemēs. Ar akreditēto studiju virzienu un programmu sarakstu var iepazīties Akadēmiskā informācijas centra mājaslapā.