PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Latvijas Universitātē notiek otrā vasaras skola latviešu valodas entuziastiem
Latvijas Universitātē notiek otrā vasaras skola latviešu valodas entuziastiem
Foto: Latvijas
Latvijas Universitātē no 27. jūlija līdz 9. augustam notiek šajā vasarā jau otrā Latviešu valodas un kultūras vasaras skola, kurā piedalās 30 dalībnieki no visas pasaules.

Vasaras skolā piedalās dalībnieki no Brazīlijas, Kanādas, Ķīnas, Japānas, Belģijas, Lielbritānijas, Austrālijas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Kataras, Indonēzijas, Spānijas, Grieķijas, Vācijas, Polijas. Dalībnieku latviešu valodu zināšanas ir dažādos līmeņos – gan bez latviešu valodas priekšzināšanām, gan ar ļoti labām A2 līmeņa zināšanām. Latviešu valodu studenti izvēlas mācīties arī atkārtoti jau augstākā līmenī un cer, ka 2023.gadā jau varēs studēt klātienē.

Divu nedēļu garumā latviešu valodas entuziastiem gaidāmas mācības, dažādas nodarbības un arī virtuālās ekskursijas un semināri. Vasaras skolas dalībnieki ir gan dažādu augstskolu studenti un pasniedzēji, gan entuziasti un diasporas pārstāvji.

Vasaras skolā piedalās arī Valsts izglītības attīstības aģentūras stipendiāti. Vienreiz gadā Valsts izglītības attīstības aģentūra izsludina pieteikšanos finansiāla atbalsta saņemšanai vasaras skolu organizēšanai. Atbalstu sniedz stipendiju veidā, kas paredzētas ārvalstu studentu un akadēmiskā personāla izdevumu segšanai, viņiem piedaloties Latvijas augstskolu rīkotajās vasaras skolās.

Vasaras skolā latviešu valodu pasniedz filoloģijas doktore Inga Laizāne un vēstures doktore Kristīne Ante. Par vēsturi un politiku stāstīs mg. hist. Ginta Ieva Bikše; par mākslu un kultūru – Latvijas Nacionālas bibliotēkas Latvijas kultūras kanona kuratore Anita Smeltere; par folkloru, latviešu tradīcijām – Ilga Vālodze Ābele.

Dalībnieki apmeklēs arī tiešsaistes ekskursijas Krišjāņa Barona memoriālajā muzejā, dosies virtuālajā ekskursijā pa Rīgas ielām, apmeklēs Raiņa un Aspazijas māju Rīgā, Okupācijas muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju.

Diasporas vasaras skola notiek sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru un Valsts izglītības attīstības aģentūru.