PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7378.jpeg
Foto: kzenon / 123RF
VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) izglītības programmā "Iespējamā misija" ieguldīs vairākus desmitus tūkstošus eiro, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

Par konkrētiem finansējuma nosacījumiem drīzumā tiks parakstīts līgums, pēc kā publiski būs zināms arī uzņēmuma ieguldītā finansējuma apmērs, norādīja E.Bērziņš.

"Paredzēsim pietiekami lielus finanšu līdzekļus "Iespējamajai misijai", lai atbalstītu skolotājus, tādējādi celtu izglītības kvalitāti," teica E.Bērziņš, piebilstot, ka šajā gadījumā tiek runāts par vairākiem desmitiem tūkstošu eiro.

Sadarboties puses paredz ilgtermiņā, kļūstot par nopietniem sadarbības partneriem, skaidroja E.Bērziņš. Ieguldot līdzekļus skolotāju, jo īpaši dabaszinātņu priekšmetu, sagatavošanā, uzņēmums cer uzlabot arī savas iespējas nākotnē piesaistīt kvalitatīvu darbaspēku, jo patlaban, skolās iztrūkstot STEM priekšmetu skolotājiem, arī arvien mazāk skolu beidzēju izvēlas ar šīm jomām saistītas profesijas. E.Bērziņa ieskatā investētie līdzekļi nākotnē tiks atpelnīti ar uzviju.

Nodibinājuma "Iespējamā misija" valdes priekšsēdētāja Edīte Millere aģentūrai LETA pastāstīja, ka finansējums tiks vērst uz to, lai risinātu dabaszinātņu pedagogu trūkumu skolās, pievēršoties arī reģionālajām izglītības iestādēm.

Kā ziņots, vairums jeb 73% izglītības programmas "Iespējamā misija" absolventu turpina strādāt izglītības sektorā.

Programmā jau tikuši iesaistīti 158 cilvēki. Uz vienu vietu "Iespējamajā misijā" pretendē vidēji astoņi interesenti. Saskaņā ar programmas datiem šī gada rudenī, vidējais programmas dalībnieka vecums ir 26 gadi, turklāt vairums jeb 70% ir sievietes. Aptuveni puse dalībnieku sāk programmu ar maģistra grādu, 38% ir STEM priekšmetu skolotāji, 34% - humanitāro zinātņu priekšmetu skolotāji, bet 28% - sociālo zinātņu priekšmetu skolotāji.

Pēc dalības "Iespējamajā misijā" 28% tās dalībnieku strādā izglītības sektorā ārpus skolām, 26% - turpina darbu kā skolotāji, 12% - strādā skolu vadības komandās, 29% strādā privātajā sektorā, bet 5% darbojas citās jomās. Vairāki programmas absolventi turpina gaitas vairākās darbības jomās.

"Iespējamās misijas" skolotāji jau tikuši iesaistīti aptuveni 47 000 skolēnu izglītošanā, strādājot vairāk nekā 88 izglītības iestādēs visā Latvijā.

Jau vēstīts, ka "Iespējamā misija", kas jau desmito gadu gatavo jaunos skolotājus, bija apturējusi jaunu dalībnieku uzņemšanu, jo programmas turpināšanai bija trūcis aptuveni 93 000 eiro.

Oktobrī Ministru kabinets uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par skolotāju sagatavošanas programmas atbalstu", kurā norādīts uz nepieciešamību pēc valsts atbalsta, lai garantētu speciālistu nonākšanu skolās. Kā vienu no veiksmīgiem piemēriem jauno skolotāju piesaistei skolās ministrija minēja nodibinājumu "Iespējamā misija", kas iepriekš paziņoja, ka tam programmas turpināšanai trūkst aptuveni 93 000 eiro.

Valdība atbalstīja ministrijas priekšlikumu veikt publiskā iepirkuma procedūru līdz 93 500 eiro apmērā, lai sniegtu atbalstu skolotāju sagatavošanā programmai. Pēc tā laika izglītības ministra Kārļa Šadurska teiktā, Ministru kabinets nevar piešķirt līdzekļus vienai nevalstiskajai organizācijai, līdz ar to visai īsā laikā plānots rīkot iepirkuma konkursu, kurā varēs piedalīties ne tikai "Iespējamā misija", bet arī citi pretendenti. Plānots, ka iepirkums tiks īstenots līdz šī gada beigām.

Tajā pašā laikā viņš uzvēra, ka tiek domāts par ilgtermiņa risinājumu pedagogu piesaistes problēmai. "Valsts izglītības sistēmas ietvaros gaidāms nopietns darbs ar augstskolām, kas sagatavo pedagogus. Esmu pārliecināts, ka nākamgad šādas asas problēmas vairs nebūs," pauda K. Šadurskis.