PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

8782.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
Valdība tuvākajās nedēļās plāno skatīt jautājumu par pašvaldību bērnudārzu pieejamību. 

Pagaidām koalīcija sliecas atbalstīt risinājumu, kas neparedz valsts budžeta līdzfinansējumu pirmsskolas vecuma bērniem, kuri nepietiekamā pašvaldības bērnudārzu vietu skaita dēļ apmeklē privātos bērnudārzus vai izmanto aukles, informē ziņu aģentūra LETA.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji iepazīstināja valdošās koalīcijas pārstāvjus ar vairākiem iespējamiem risinājumiem, un viens no tiem paredz valsts budžeta līdzfinansējumu, pēc koalīcijas partiju sanāksmes pastāstīja satiksmes ministrs, premjera pienākumu izpildītājs Anrijs Matīss.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pašlaik šāds finansējums nākamgad nav paredzēts, jo tā bija vairāku gadu programma un ļoti daudzas pašvaldības šajā laikā nodrošināja vietas bērnudārzos. VARAM piedāvājusi četrus iespējamus risinājumus, bet pašlaik politiķi vairāk sliecas atbalstīt to, ka pašvaldības pašas risinās šo jautājumu, skaidroja A.Matīss, uzsverot, ka diskusijas par šo jautājumu vēl notiks valdībā.

Viņš skaidroja, ka šī ir pašvaldības funkcija, kas ir noteikta arī likumā. VARAM nācis ar piedāvājumu, kādā veidā šo jautājumu tālāk risināt. Koalīcija vienojās tuvāko nedēļu laikā lemt, "kādā veidā nodrošināt to, lai pašvaldības pildītu šīs funkcijas un cilvēki saņemtu kompensācijas, ja netiek nodrošinātas vietas pašvaldību bērnudārzos", klāstīja A.Matīss.

"Viennozīmīgi skaidrs, ka jānodrošina bērniem iespēja apmeklēt bērnudārzu, lai vecāki varētu atgriezties darba tirgū," akcentēja ministrs.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) informēja, ka patlaban līdzfinansējums plānots līdz šā gada beigām, bet 2016.gadā valsts budžetā tam nauda nav paredzēta. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu noteikts līdz 142 eiro mēnesī.