PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

MG_9301-e1507114064500.jpg
Foto: http://solfeg.io/
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) radošo industriju inkubatora pirmā darbības gada laikā abās programmās kopā uzņemti 50 biznesa ideju autori un uzņēmumi, kas saņēmuši atbalstu, tostarp 22 no tiem uzņemti inkubācijas un 28 - pirmsinkubācijas programmā, informēja LIAA.

LIAA norādīja, ka pirmā gada laikā radošo industriju inkubatorā iesniegti kopumā 124 pieteikumi, un notikušas jau trīs pieteikumu izvērtēšanas. Visus pieteikumus izvērtē inkubatora komanda, piesaistot arī konsultatīvo komisiju, kas izvērtē uzņēmumu pieteikumus inkubācijas programmai. Pašlaik inkubatorā visvairāk pārstāvētās nozares ir mode un interjera dizains. Tāpat pārstāvētas ir mūzikas, informācijas tehnoloģiju un arī citas radošo industriju nozares.

"Pirmais darbības gads radošo industriju inkubatorā ir bijis intensīvs un notikumu ziņā ļoti bagāts. Bez dalībniekiem jau pieejamā atbalsta un pakalpojumiem, veidojam sadarbību ar dažādām organizācijām tepat Latvijā. Arī par vienu no šī gada mērķiem esam izvirzījuši attīstīt sadarbību ar radošo industriju pārstāvjiem visā Latvijā. Šī gada laikā plānojam rīkot dažādas aktivitātes kopā ar LIAA reģionālajiem inkubatoriem un sadarbības partneriem Cēsīs, Rēzeknē, Kuldīgā un Liepājā," teica LIAA Radošo industriju inkubatora vadītāja Liene Pērkone.

LIAA atgādināja, ka radošo industriju inkubatora pirmā darbības gada laikā pārstāvēti un arī organizēti vairāki nozīmīgi pasākumi radošo industriju pārstāvjiem. Aizvadītā gada jūnijā vairāki LIAA inkubatoru modes industrijas pārstāvji piedalījās modes skatē Tartu, savukārt sadarbībā ar Jauno uzņēmēju centru šogad organizēta starptautiskā konkursa "Creative Business Cup" nacionālā atlase Latvijā. Konkursā saņemtas daudz perspektīvas biznesa idejas, tostarp no LIAA inkubatoru dalībniekiem, kuras žūrija vērtēja vairākās kārtās. Nacionālās atlases pirmo trīs vietu ieguvējus "be-with", "Solfeg.io" un "Anatomy Next" bija iespēja aizvest uz konkursa finālu, kas norisinājās novembrī Kopenhāgenā.

LIAA informēja, ka arī 2018.gadā būs iespēja pieteikties atbalstam LIAA radošo industriju inkubatorā un šogad pieteikumus inkubācijas un pirmsinkubācijas programmā būs iespējams iesniegt divas reizes. Pieteikumu iesniegšana plānota martā un septembrī, bet komisijas sēdes pieteikumu izvērtēšanai - aprīlī un oktobrī, informē aģentūra LETA.

Uz atbalstu Radošo industriju inkubatorā var pretendēt fiziskas personas (biznesa ideju autori), kuras veic vai gatavojas uzsākt saimniecisko darbību, kā arī mikro, mazie un vidējie komersanti, kas atbilst mazo un vidējo uzņēmumu statusam un reģistrēti Komercreģistrā, taču ne ilgāk par trīs gadiem. Turpretī atbalstu un pakalpojumus radošo industriju inkubatorā saņem biznesa ideju autori un uzņēmumi, kas darbojas radošajās industrijās, kuras definētas kultūrpolitikas pamatnostādnēs 2014.-2020. gadam "Radošā Latvija" - arhitektūra, dizains, kino, izpildītājmāksla, vizuālā māksla, mūzika, izdevējdarbība, televīzija, radio un interaktīvie mediji, reklāma, datorspēles un interaktīvās programmatūras, kultūras mantojums, kultūras izglītība, atpūta, izklaide un citas kultūras darbības.

LIAA 2016. gada septembrī LIAA izveidoja 15 biznesa inkubatorus visā Latvijā. Biznesa inkubatori tiek finansēti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta "Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators" ietvaros.