PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6814.jpeg
Foto: kasto / 123RF
Lielbritānijā nolemts atjaunot asociāciju, kas apvienotu valstī dzīvojošos latviešu studentus un pētniekus, pastāstīja "Latvijas studentu un pētnieku asociācijas Lielbritānijā" pārstāve Sandra Martinsone.

Viņa skaidroja, ka pirmo reizi asociācija tika dibināta 2012.gadā, kad iniciatīvu uzņēmies tagadējais Saeimas deputāts Rihards Kols. Asociācija izbeigusi savu darbību, kad R.Kols nolēmis atgriezties Latvijā. S.Martinsone uzsvēra, ka toreiz vēl nebija iesaistījusies asociācijā.

Pēc toreizējiem organizācijas statūtiem, mērķi bija padarīt Latvijas Studentu asociāciju Lielbritānijā (ALSuk) par atbalsta instrumentu Lielbritānijā studējošajiem latviešiem, lai spēcinātu viņu latvisko identitāti, un lai viņi spētu sniegt nozīmīgu ieguldījumu kā savas dzimtenes, tā Lielbritānijas un abu valstu savstarpējo attiecību labā. Tāpat mērķis bijis apvienot Lielbritānijā studējošos latviešus, lai tie varētu nodibināt saikni viens ar otru, dalīties pieredzē un zināšanās un apmainīties idejām, kā arī nākt klajā ar jauniem projektiem un iniciatīvām.

Tomēr pagājušā gada nogalē S.Martinsonei un pāris domubiedriem radusies ideja par Latvijas studentu un pētnieku konferences rīkošanu, kas savukārt novedusi pie idejas atjaunot asociāciju, kas kalpotu par platformu kopienas stiprināšanai. Viņa vērsa uzmanību, ka Lielbritānijā studē ap 3000 Latvijas studentu. Turklāt, pavisam neapzināta ir pētnieku kopiena - cilvēki, kas strādā universitātēs vai citās pētniecības iestādēs.

"Tas ir milzu intelektuālais resurss, kas var dot būtisku pienesumu gan Lielbritānijas latviešu kopienas attīstībā un saliedēšanā, gan Latvijas politikas veidošanā. Tikai aptuveni piektā daļa no visiem studentiem ir Londonā; tāpēc ir būtiski radīt platformu, kā šie studenti no Velsas līdz Skotijai var atrast viens otru, sadarboties un radīt idejas," teica asociācijas pārstāve.

S.Martinsone vērsa uzmanību, ka atjaunotās asociācijas mērķi būs vairāki, piemēram, veidot un attīstīt Latvijas studentu un pētnieku kopienu Lielbritānijā caur sociālajiem medijiem, kopīgākām aktivitātēm un pasākumiem. Tāpat asociācija organizēs regulārus pasākumus, konferences, tīklošanās pasākumus, darbnīcas, diskusijas par tēmām, kuras pēta šie studenti un pētnieki, tādejādi sekmējot dalīšanos ar zināšanām un dodot savu pienesumu debatēm publiskajā telpā par dažādiem, īpaši Latvijai, aktuāliem jautājumiem.

Kā mērķis izvirzīts arī partnerības un sadarbības aktivitāšu veidošana, piemēram, kopīgas pētnieciskas aktivitātes, projekti asociācijas biedru vidū, īpaši par tēmām, kas saistīti ar Latvijas politisko, ekonomisko un sociālo attīstību, tādejādi dodot savu pienesumu Latvijas politikas veidošanas telpā. Plānots arī sekmēt kontaktus un sadarbību starp asociācijas biedriem un akadēmiskajām un pētnieciskajām organizācijām gan Lielbritānijā, gan Latvijā.

Par mērķi noteikts arī runāt par un iepazīstināt plašāku publiku gan Lielbritānijā, gan Latvijā ar Latvijas izcelsmes studentu un pētnieku pētnieciskajiem darbiem, atbalstīt Latvijas studentu universitāšu grupu tīklu, īpaši tajās pilsētās, kur ir salīdzinoši liels studentu un pētnieku skaits, sekmēt plašāku pilsonisko aktivitāti latviešu kopienas vidū visā Lielbritānijā un pārstāvēt Latvijas studentu un pētnieku intereses.

S.Martinsone norādīja, ka šobrīd galvenais asociācijas fokuss ir 11.maijā plānotā konference "Latvijas ekonomiskās, politiskās un sociālās attīstības izaicinājumi un iespējas: Lielbritānijas latviešu perspektīva". Pašlaik asociācijas pamatinformācijas līdzeklis ir sociālais tīkls "Facebook", taču nākotnē plānots izveidot arī savu mājaslapu.