PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

pexels-photo-356040.jpeg
Foto: Pexels
Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija gatavojas atvēlēt 20 miljonus eiro, lai piesaistītu ārvalstu zinātniekus un atsauktu mājās emigrējušos lietuviešu pētniekus, vēsta "Verslo žinios".

2018.gada pirmajā pusgadā paredzēts publiskot uzaicinājumus zinātniskās pētniecības projektiem, kuru īstenošanai Lietuvā varēs ierasties ārvalstu zinātniskajās institūcijās strādājoši augsta līmeņa zinātnieki un pētnieki. Šādu projektu maksimālais ilgums varēs sasniegt četrus gadus, bet maksimālās viena projekta izmaksas - miljonu eiro.

Līdzekļus paredzēts atvēlēt ne tikai pašiem pētījumiem, pētnieku grupu algām un komandējumiem, bet arī pārcelšanās izdevumu kompensēšanai.

Kā uzsvērusi Izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene, Lietuvas zinātniskās pētniecības institūcijas aprīkojuma ziņā var mēroties ar augsta starptautiskā līmeņa zinātnes centriem, bet līdz šim trūcis finanšu instrumentu, kas ļautu piedāvāt starptautiskā mērogā konkurētspējīgus darba apstākļus, kuri varētu motivēt augstākā līmeņa zinātniekus strādāt Lietuvā. Tādēļ daļa Eiropas Savienības (ES) investīciju fondu līdzekļu 2014.-2020.gada finansējuma periodam novirzīta ārvalstu lietuviešu un citu ārvalstu zinātnieku piesaistei, informē aģentūra LETA.

Paredzēts, ka šajos projektos pētnieku grupas vadīs augsta līmeņa ārvalstu zinātnieki, bet tajās varēs darboties gan Lietuvas, gan ārvalstu pētnieki. Uzmanība tiks pievērsta arī gados jaunu zinātnieku piesaistei. Konkursu organizēs Lietuvas zinātnes padome.

Ārvalstnieku iesaistes līmenis Lietuvas zinātnes sistēmā šobrīd ir diezgan zems. Piemēram, doktorantūras studijām Lietuvā piesaistīto ārvalstu studentu īpatsvars 2014.gadā bija 3%, kamēr vidēji Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs - 27%.

Kā liecina OECD 2016.gada ziņojums, ārvalstu studentu īpatsvars ir saistīts ar zinātnisko pētījumu un eksperimentālās attīstības finansējuma līmeni - doktoranti sliecas izvēlēties studijām valstis, kuras šai jomā investē pietiekami lielus līdzekļus.