PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

actors-artists-ballet-45258.jpg
Foto: Pexels
Lietuvā parakstīta skolēna "Kultūras pases" koncepcija, kas paredz, ka skolēni kalendārā gada laikā kultūras un izglītojošu pasākumu apmeklēšanai varēs izmantot 15 eiro.

No septembra līdz decembrim kultūras pase piecu eiro vērtībā paredzēta visiem sākumskolu audzēkņiem, bet no jaunā gada - pilnīgi visiem skolēniem.

Kā pastāstījusi kultūras ministre Liāna Ruoķīte-Jonsone, kas kopā ar izglītības un zinātnes ministri Jurgitu Petrauskieni parakstījusi "Kultūras pases" koncepciju, jau šomēnes tiks izsludināta "Kultūras pases" pakalpojumu pieteikumu atlase, ko rīkos Kultūras ministrijas ekspertu grupa.

Pēc viņas teiktā, piedāvājumā tiks iekļautas izglītojošas programmas, izrādes, koncerti un izstādes. Piedāvāt šos pakalpojumus varēs gan valsts institūcijas, gan nevalstiskās organizācijas, un eksperti šos piedāvājumus saskaņā ar noteiktiem kritērijiem sakārtos atbilstoši vecuma grupām, priekšroku dodot inovatīviem un interaktīviem projektiem, kas veicinātu skolēnu kultūras apvāršņa paplašināšanos un kultūras pieredzes daudzveidību.

Piedāvājums tiks publicēts internetā, lai skolas un klases no tā varētu izvēlēties sev vajadzīgāko, informē aģentūra LETA.

Veidojot koncepciju, lietuvieši ņēmuši vērā Latvijas, Vācijas, Islandes un citu valstu pieredzi, bet summa noteikta, ņemot vērā Lietuvas ekonomisko situāciju. Lēsts, ka par 15 eiro gada laikā skolēni varēs izraudzīties vidēji četrus kultūras vai mākslas pasākumus.

Šā mācību gada pirmajā pusē "Kultūras pases" programmai kopumā tiks atvēlēti 593 500 eiro, bet turpmāk, kad tā aptvers visu vecumu skolēnus, kalendārā gada laikā tam tiks paredzēti vairāk nekā 4,8 miljoni eiro.

Kā norāda Kultūras ministrija, ar pašvaldībām panākta vienošanās, ka tās savu iespēju robežās segs transporta izdevumus nokļūšanai uz kultūras pasākumiem.