PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

11937.jpeg
Foto: 123RF
Lietuvā nākamais mācību gads tiks pagarināts par desmit dienām - tas noteikts jaunajos vispārējās izglītības plānos.

Jaunos plānus apstiprinājusi izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene.

Kā piektdien paziņojusi Izglītības un zinātnes ministrija, sākumskolas klasēm mācību gads nebūs garāks - paredzēts vienīgi atteikties no papildu brīvdienām 10 dienu garumā, kuras saskaņā ar psihologu atzinumiem izjaucot ieteicamo līdzsvaru starp mācību un atpūtas laiku.

Par to, kā desmit papildu dienas izkārtot 5. līdz 11.klašu skolēniem, varēs lemt pašas skolas, pašvaldības un skolu īpašnieki. Sākumskolas klasēs 2017./2018.mācību gads ilgs 170 dienas jeb 34 nedēļas, bet 5. līdz 11.klasēs - 181 dienu jeb 36 nedēļas.

2018./2019 mācību gadam tiks pievienotas vēl piecas papildu mācību dienas, par kuru izmantošanu lems skolas.

Dabaszinību mācīšanā ieteikts ieviest praktisku pētniecisko darbību, vairāk uzmanības veltot dzīvās dabas vērošanai un izmantojot ikdienas dzīvē zinātnes idejas un tehnoloģijas. Šādu izziņai atvēlēto dienu skaitu nav paredzēts ierobežot, tās domāts integrēt mācību saturā, dodot pašai skolai tiesības lemt, kādā mērā tās nepieciešamas katrai konkrētai klasei.

Vairāk nekā 700 Lietuvas skolas saņems dažādus palīglīdzekļus dabaszinātņu un tehnoloģisko zinātņu apguvei 1.līdz 8.klašu skolēniem, tai skaitā iekārtas meteoroloģiskajiem novērojumiem, diožu lāzerus, mācību elektronikas un ķimikāliju komplektus, mikroskopus, optiskās ierīces.

Tiks atjauninātas lietuviešu valodas un literatūras programmas un izmēģināts integrēts dabaszinību kurss 5. līdz 8.klasēm.

Paredzēts, ka tiem skolēniem, kuriem mājās nav piemērotu apstākļu mājasdarbu gatavošanai, jārada apstākļi to paveikt skolā.

Visām skolām būs jāapgūst vismaz viena preventīva programma, kas palīdzētu skolēnu vidū mazināt emocionālo vardarbību, attīstīt emocionālo inteliģenci, sekmētu savstarpējo saprašanos un sadarbību.

Abiturientiem nekādas pārmaiņas mācību gada garumā nav paredzētas - viņiem mācības beigsies maijā. Arī skolotājiem atvaļinājumi nesaīsināsies - viņi arī turpmāk varēs atpūsties 56 dienas, informē aģentūra LETA.