PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

5676.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Lietuvā jau piekto nedēļu turpinās Izglītības darbinieku arodbiedrības rosinātais skolotāju streiks, un grupa protestējošo skolotāju joprojām neplāno atstāt Izglītības un zinātnes ministrijas telpas, kamēr netiks ņemtas vērā viņu prasības, pirmdien paziņojis šīs arodorganizācijas vadītājs Andrjus Navicks.

Saskaņā ar šīs arodbiedrības informāciju pirmdien streikam pievienojas vēl 27 izglītības iestādes.

Svētdien aptuveni 6000 cilvēki pulcējās Viļņā uz protesta akciju "Pēdējais zvans", lai aicinātu straujāk paaugstināt algas skolotājiem.

Apliecinot solidaritāti ar streikojošajiem pedagogiem, cilvēki sadevās rokās, izveidojot dzīvu ķēdi galvaspilsētas Ģedimina prospektā.

Vēlāk akcijas dalībnieki devās pie valdības ēkas, daudzi skandināja zvaniņus, turēja rokās Lietuvas karogus un plakātus ar atbalsta un pateicības vārdiem streikotājiem par viņu izturību, kā arī valdībai adresētu kritiku un aicinājumiem saprātīgi risināt skolotāju problēmas.

"Mēs gribam panākt ļoti vienkāršas lietas - lai klasēs būtu mazāks bērnu skaits, lai stundas likme tiktu paaugstināta tikai par vienu eiro, lai netiktu aizmirsts par pirmsskolas vecuma bērniem, lai samaksas sistēma būtu taisnīga," mītiņā uzsvēris A. Navicks.

Kā savukārt norādījusi socioloģe Rūta Žiļukaite, Lietuvas nodokļu sistēma pašlaik nenodrošina pienācīgu finansējumu izglītības, veselības aprūpes, kultūras un sociālās aizsardzības jomām.

Viļņas liceja direktors Sauļus Jurkevičs norādījis, ka šā mācību gada sākumā ieviestā slodzes apmaksas sistēma "izvērtusies parodijā, jo lielākajai daļai skolotāju ne tikai nav pilnas darba slodzes, bet esošajā sistēmā tā arī nav iespējama, informē aģentūra LETA.

Viņaprāt, valdība bezatbildīgi izšķērdē izglītībai paredzētos līdzekļus, bet jaunā kārtība faktiski konfrontē skolotājus un skolas.

Akcijas rīkotāji aicināja atlikt 11.decembrī paredzēto valsts budžeta pieņemšanu, uzklausīt ekspertu ieteikumus un atrast līdzekļus skolotāju algu paaugstināšanai.