PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

6676.jpeg
Foto: Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Lietuvas skolās pēdējā laikā samazinās ne tikai skolotāju skaits - jau kādu laiku trūkst arī mācību iestāžu direktoru, vēsta Lietuvas sabiedriskā televīzija.

Zemās algas un augstās prasības attur speciālistus pieteikties šim amatam, tādēļ dažam labam direktoram nākas vienlaikus vadīt vairākas skolas. Viens no viņiem, Vaids Bacis, Šauļu rajonā šobrīd pārrauga trīs skolas, kurās mācās kopskaitā 350 bērni.

Kā stāsta V. Bacis, par darbu apvienošanu viņš izšķīries, lai palīdzētu saglabāt mazās lauku skolas, kurām citādi draudētu slēgšana. Pēc viņa teiktā, bieži dienas laikā jāpaspēj pabūt visās trijās skolās un ir ļoti grūti visu aptvert, dot skaidrus uzdevumus visiem skolotājiem un darbiniekiem.

V. Bacis tāds nav vienīgais - Šauļu rajons ar skolu direktoru trūkumu cīnās jau sešus gadus. Kā pastāstījusi rajona pašvaldības Izglītības un sporta nodaļas vadītāja Judīte Šertvītiene, pašlaik trūkst piecu direktoru, cilvēki šajos amatos strādā pēc pagaidu līgumiem, kā direktora pienākumu izpildītāji vai vienlaikus vada vairāk par vienu skolu. Arī pilsētas skolās situācija nav daudz labāka.

Skolas direktors pēc nodokļu nomaksas saņem aptuveni 1000 eiro. Direktora vietnieka alga būtiski neatšķiras, bet atbildība ir krietni mazāka, informē aģentūra LETA.

Izglītības nozares speciālisti pieļauj, ka nākotnē skolu vadītāju trūkums būs vēl jūtamāks un mazās skolas var nākties apvienot. Turklāt līdzekļu skolu administrācijas uzturēšanai trūkst jau šobrīd, Izglītības ministrijas finansējums ir nepietiekams, un daļai pašvaldību nākas palīdzēt ar saviem līdzekļiem.