PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7961.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Lietuvas skolotāju algas jau septembrī varētu tikt paaugstinātas aptuveni par 5% atkarībā no slodzes.

Savukārt tiem skolotājiem, kuriem līdz pensijai palicis mazāk par pieciem gadiem, varētu tikt atļauts doties pensijā arī agrāk, informē ziņu aģentūra LETA.

Izglītības darbinieku arodorganizāciju un valdības sarunas pamazām virzās uz vienošanos skolotāju algas paaugstināt vidēji par 52 eiro. Nekādi dokumenti vēl nav parakstīti, bet izglītības ministrs Daiņus Pavaļķis plāno pēc divām trim nedēļām nosaukt konkrētus skaitļus un sākt oficiālas sarunas par kolektīvo līgumu.

Līdzekļi šādai algu paaugstināšanai pagaidām tiktu ņemti no Izglītības un zinātnes ministrijas un valdības iekšējām rezervēm, bet jau no nākamā gada vajadzīgo summu solīts iekļaut budžetā. 2016.gadā tam būtu vajadzīgi aptuveni 3,48 miljoni eiro.

"No septembra apakšējā minimālā algu robeža tiks atcelta, pārejot pie vidējās robežas. Skolotāja faktiskā vidējā bruto darba samaksa ir 1790 liti (519 eiro) - nepilni 1400 liti (406 eiro) uz rokas. Mēs īpaši neatšķiramies no kultūras darbiniekiem, bibliotekāriem un citiem, lai gan tiek apgalvots, ka skolotāji pelna krietni vairāk," lēsis Lietuvas izglītības iestāžu arodbiedrības vadītājs Euģēnijs Jesins.

Paredzams arī, ka skolotājiem tiks atļauts doties pensijā pirms noteiktā laika. Proti, tie pedagogi, kuriem ir 30 gadu darba stāžs, varētu pensionēties piecus gadus agrāk un visu šo laiku saņemtu 225 eiro mēnesī. Kā izteicies ministrs, turpmākās skolotāju pensijas no tā neciestu.

Šobrīd skolotājiem Lietuvā ir vidēji 12,7 kontaktstundas nedēļā, bet kopējā pedagoģiskā slodze ir vidēji 17 stundas.