PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

8571.jpeg
Foto: psphotography / 123RF
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite otrdien iecēlusi izglītības, zinātnes un sporta ministra amatā līdzšinējo Mīkola Romera universitātes rektoru Aļģirdu Monkeviču.

62 gadus vecais A. Monkevičs par izglītības ministru kļūs jau ceturto reizi. Iepriekš viņš šo ministriju vadījis 2000.-2001.gadā Rolanda Paksa valdībā, 2001.-2004.gadā Aļģirda Brazauska valdībā un 2006.-2008.gadā Ģedimina Ķirķila valdībā.

No 2000. līdz 2008.gadam viņš bija Seima deputāts no Jaunās savienības (sociālliberāļiem). No 2010. līdz 2015.gadam A. Monkevičs bija Mīkola Romera universitātes Politikas un menedžmenta fakultātes dekāns, bet kopš 2015.gada - šīs universitātes rektors. Pagājušā gada decembrī Lietuvas Seims nolēma pievienot Mīkola Romera universitāti Viļņas Ģedimina tehniskajai universitātei, informē aģentūra LETA.

Kā ziņots, decembrī premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka atbrīvo no amatiem izglītības un zinātnes ministri Jurgitu Petrauskieni, kultūras ministri Ruoķīti-Jonsoni un vides ministru Ķēstuti Navicku. Viņš norādīja, ka uzticas šiem ministriem un neuzskata, ka viņi slikti strādājuši, bet ar ministru nomaiņu vēlas dot jaunu impulsu reformām.

Lai gan premjers uzsvēra, ka viņa lēmums atlaist izglītības ministri nav saistīts ar skolotāju streiku, kurā izglītības darbinieki pauda neapmierinātību ar septembrī ieviesto darba samaksas reformu, tomēr J. Petrauskienes nevēlēšanās ieklausīties streikotājos izraisīja plašu neapmierinātību. Arī prezidente tobrīd kritizēja ministri par izglītības sistēmas reformas trūkumiem un augstprātīgo veidu, kā tā tiek īstenota.

Līdz jauna ministra iecelšanai šos pienākumus tika uzdots pildīt satiksmes ministram Rokam Masjulim, kam lielā mērā izdevās atrast kopīgu valodu ar skolotājiem.

Pirms Ziemassvētkiem skolotāji vairāk nekā mēnesi ilgušo streiku beidza. Kaut gan arodorganizācijām neizdevās vienoties par tām prasībām, kuru izpildei būtu vajadzīgs papildu finansējums, skolotāji pateicās R. Masjulim par spēju ieklausīties, par labvēlīgo un cilvēcisko attieksmi sarunās, kas ļāvusi risināt sasāpējušo situāciju un kuras tik ļoti pietrūcis viņa priekštecei.

Kā norādījusi D. Grībauskaites padomniece Rūta Kačkute, prezidente cer, ka jaunajam ministram izdosies panākt vienošanos par nepieciešamajām pārmaiņām un jauninājumiem un izglītības darbinieki paši labprāt piedalīsies to ieviešanā, jo šīm pārmaiņām vajadzīgs visas sabiedrības atbalsts.