PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9592.jpeg
Foto: hxdbzxy / 123RF
Lietuvas skolotāji nav atteikušies no plāniem pirmdien, 22.februārī, sākt beztermiņa streiku. 

Neskatoties uz to, premjerministrs Aļģirds Butkevičs skolotājus aicinājis atlikt to vismaz uz dažiem mēnešiem.

"Es lūdzu, lai streiks tomēr tiktu atlikts līdz 1.jūnijam vai vismaz 1.maijam. Solīju, ka pēc viņu vēlēšanās pats varētu piedalīties sarunu procesā, jo tiek uzskatīts, ka tad sarunvedēji gatavojas atbildīgāk, rūpīgāk un sarunas ir konstruktīvākas," premjers piektdien sacījis žurnālistiem pēc aptuveni stundu ilgas sarunas ar pedagogu pārstāvjiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Tomēr pedagogu arodorganizācijas nolēmušas sākt streiku paredzētajā laikā. Kā paziņojis Lietuvas izglītības iestāžu arodbiedrības vadītājs Euģēnijs Jesins, tas varētu aptvert aptuveni 300 mācību iestāžu.

Pirmdien plānota arī jauna kārta sarunās ar valdību, kurā tiks mēģināts panākt vienošanos par streika pārtraukšanu.

"Pirmdien tiks iesniegts plāns (..), un, ja arodbiedrības ar valdības pārstāvi parakstīs vienošanās protokolu, streiks būtu jāatceļ - tāda ir noruna," vēlāk pastāstījusi izglītības un zinātnes ministra vietniece Genoveita Krasauskiene.

Pēc viņas teiktā, ministrija līdz pirmdienai meklēs iespējas izpildīt daļu arodorganizāciju prasību. Runa ir par aptuveni pieciem miljoniem eiro, kas ļautu no septembra vidēji par 1,5% paaugstināt skolotāju algas.

Līdztekus tam pedagogi pieprasa likvidēt algu koeficientu šķēres. Tam papildus būtu vajadzīgi vēl aptuveni 19 miljoni eiro, bet tādu naudu bez budžeta pārskatīšanas ministrija nevar atrast, skaidrojusi G.Krasauskiene.

Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītājs Andrjus Navicks uzskata, ka nav nekāda iemesla streiku atlikt.

"Mēs jau labticīgi pārcēlām to no janvāra sākuma uz beigām un tad arī uz februāri. Es tiešām negribētu maldināt skolotājus un atkal atlikt līdz 1.maijam. Aicinu visus skolotājus neatkarīgi no piederības pie konkrētas arodbiedrības nepakļauties politiskām provokācijām un streikot, pat ja kāda arodorganizācija nolemtu streiku atlikt," viņš sacījis.

Tikmēr Lietuvas Izglītības arodbiedrības priekšsēdētājs Audrjus Jurgelevičs noraidījis pārmetumus, ka streikojot skolotāji aplaupa skolēnus. "Patiesībā tas, ka ministrija gadu no gada nespēj pilnībā finansēt mācību plānu un tie paši abiturienti ne vienu vien mācību gadu nesaņem tik daudz stundu, cik varētu, uzskatāms par daudz lielāku viņu aplaupīšanu nekā dažas dienas vai nedēļas ilgs streiks," viņš spriedis.

Decembrī Lietuvas izglītības darbinieki jau rīkoja divu stundu brīdinājuma streikus, bet 15.februārī Viļņā notika skolotāju protesta gājiens un mītiņš.