PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8583.jpeg
Foto: lightpoet / 123RF
Jau ceturto nedēļu streikojošie Lietuvas skolotāji turpinās streiku un neatstās Izglītības un zinātnes ministrijas telpas, kamēr ar viņiem netiks atsāktas sarunas, trešdien paziņoja protestu iniciatores - Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītājs Andrjus Navicks.

"Tās vienošanās, kuras tika imitētas vakar, - tām nav nekā kopīga ar mūsu prasībām, tāpēc streiks turpināsies un mēs paliksim ministrijā. Gaidām sarunas par mūsu izvirzītajām prasībām," sacīja A. Navicks preses konferencē Izglītības un zinātnes ministrijā.

Pedagogi, kas jau nedēļu neatstāj ministrijas telpas un tajās arī nakšņo, uzsver, ka turpina cerēt uz sarunām ar valdību par viņu prasībām mainīt kopš septembra ieviesto pedagoga slodzes apmaksas struktūru, palielināt algu koeficientus un samazināt skolēnu skaitu klasē.

Iespējas mainīt darba samaksas sistēmu ar arodbiedrībām pagājušajā nedēļā apsprieda izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene, par kuras atbrīvošanu no amata šonedēļ paziņoja premjerministrs Sauļus Skvernelis. Tomēr par vairākumu A. Navicka vadītās arodbiedrības prasību neizdevās vienoties, jo abām pusēm bija atšķirīga nostāja attiecībā uz prasību no nākamā gada par 20% palielināt pedagogu algu koeficientus, informē aģentūra LETA.

Otrdien ministrijā tika parakstīts protokols par, pēc ministrijas apgalvotā, saskaņotajiem punktiem, taču šo protokolu parakstīja tikai trīs no piecām arodbiedrībām, kas piedalījās sarunās.

A. Navicks protokolu neparakstīja, turklāt paziņoja, ka viņa parakstam zem protokola pat neesot bijis vietas.

Valdība iepriekš norādījusi, ka būtu vajadzīgi gandrīz 300 miljoni eiro, lai izpildītu visas streikojošo skolotāju prasības, savukārt Izglītības darbinieku arodbiedrība paziņojusi, ka šī summa esot pārspīlēta.