PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Copyright a href='httpwww.123rf.comprofile_maximkostenko'maximkostenko  123RF Stock Photoa.jpg
Foto: maximkostenko / 123RF Stock Photo
Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) realizētā Eiropas Savienības (ES) fonda projektā zināšanas pilnveidojuši 1200 IKT profesionāļu no vairāk kā 70 uzņēmumiem.

Projekta "Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) profesionāļu apmācības inovāciju veicināšanai un nozares attīstībai" mērķis ir ar apmācību palīdzību paaugstināt IKT profesionāļu kvalifikāciju, sekmējot tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un produktivitātes paaugstināšanu. Tādā veidā tiek veicināts inovatīvo uzņēmumu skaits, kā arī nozares eksporta īpatsvara pieaugums un kopējā industrijas izaugsme. Patlaban programmas laikā notikušas vairāk nekā 300 apmācības tādās jomās kā "Datorzinātne", "Projektu vadība", "Inženierzinātnes un tehnoloģijas" un "Vides aizsardzība", aģentūru LETA informēja LIKTA viceprezidente Māra Jākobsone.

LIKTA prezidente Signe Bāliņa sacīja, ka gan IKT nozare, gan tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc arvien nozīmīgāka komponente uzņēmuma konkurētspējas saglabāšanā un celšanā ir ieguldījums darbiniekos - kvalifikācijas celšanā un jaunu tehnoloģiju apguvē. "Nav noslēpums, ka pieprasītāki kļūst multidisciplināri speciālisti, kuri bez tehnoloģiskajām zināšanām spēj būt kompetenti arī citu nozaru procesos. Tieši spējīgi un profesionāli speciālisti ir priekšnoteikums gan uzņēmumu, gan valsts ekonomikas turpmākajā izaugsmē," atzīmēja Bāliņa.

Apmācību rezultātā projekta partneru uzņēmumiem jāievieš vismaz vienu inovāciju atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) inovāciju definīcijai, kā rezultātā dalībnieki var iegūt starptautiskos tehnoloģiju ražotāju sertifikātus, kas apliecina iegūto kvalifikāciju un paaugstina komersanta konkurētspēju ārējos tirgos.

LIKTA 2016.gada 13.jūnijā noslēdza līgumu ar Centrālo Finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par ES fonda projekta "IKT profesionāļu apmācības inovāciju veicināšanai un nozares attīstībai" īstenošanu no 2016.gada 1.jūlija. projekts tika pieteikts specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt inovāciju ieviešanu komersantos" pasākuma "Atbalsts nodarbināto apmācībām" pirmā projektu iesniegumu atlases kārtas programmai.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 875 620 eiro, no tām Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums ir 899 586 eiro. Līdz gadam beigām atlikušais ERAF finansējums ir 169 662 eiro.

Apmācības turpināsies līdz šī gada 31.decembrim ar iespēju pagarināt projektu nākamajam periodam.