PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

9473.jpeg
Foto: tunedin123 / 123RF
Pedagoga darbs privātajā un pašvaldības vai valsts pirmsskolas izglītības iestādē ne ar ko neatšķiras, pārliecināta LIVA pārstāve Aija Melle.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) pārstāve A.Melle pauda neizpratni par diskusiju, vai izdienas pensija pienākas arī privāto bērnudārzu pedagogiem.

"Pirmsskola pieder dažādiem īpašniekiem. Vai tāpēc šo iestāžu darbiniekiem nepienākas izdienas pensija? Profesijas specifika ir vienāda neatkarīgi no iestādes īpašnieka," sacīja A.Melle.

Jebkurš skolotājs - vai pašvaldības, vai privātajā bērnudārzā - strādā kā darba ņēmējs, līdz ar to viņa darba specifika nav atkarīga no izglītības iestādes juridiskā statusa, uzsvēra A.Melle.

Īpaši jāņem vērā arī tas, ka privātie bērnudārzi palīdz valstij, kurai nav savas kapacitātes nodrošināt pietiekamu bērnudārzu skaitu un to pieejamību, norādīja Melle, turpinot, ka uz izdienas pensijām būtu tiesīgi pretendēt ne tikai valsts un pašvaldības, bet arī privāto bērnudārzu pedagogi, informē ziņu aģentūra LETA.

E-klase jau informēja, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā trešdien norisinājās plašas diskusijas par to, vai izdienas pensija būtu jāpiešķir arī tiem pedagogiem, kuri strādā privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs. Komisijas deputāti vienojās, ka Saeimas Juridiskais birojs sagatavos savu atzinumu par to, vai pirmsskolas izglītības pedagogus drīkst sadalīt un noteikt, ka izdienas pensiju saņem tikai tie, kas strādā valsts un pašvaldību bērnudārzos.