PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7837.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Šodien notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un amatpersonu tikšanās.

Tajā LIZDA kopā ar premjerministri Laimdotu Straujumu un izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili pārrunās jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes gaitu un skaidros tā iespējamo finansiālo ietekmi uz izglītības darbinieku algām.

LIZDA vēlas, lai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tuvākajā laikā iepazīstina darba grupu ar aptuvenajiem aprēķiniem par plānoto amata vienību skaitu un atbilstošo finansējumu. Sarunā LIZDA īpaši uzsvērs jautājumu par modeļa ietekmi uz pirmsskolas pedagogu atalgojumu, jo to pašlaik finansē pašvaldības un budžeti 2015.gadam jau ir pieņemti, informē ziņu aģentūra LETA.

LIZDA jautās, vai amatpersonas plāno nodrošināt sociālos atbalsta pasākumus, jo līdz šim IZM darba grupā izskanējis, ka mazajās skolās pedagogu varētu būt par daudz, bet lielajās skolās pedagogu varētu pietrūkt. Patlaban nav arī skaidrs, kādēļ IZM modeli balsta uz 36 stundām, nevis paredz normālo saīsināto darba laiku saskaņā ar Darba likuma 131.panta 3.daļu jeb adekvāti apmaksātu 40 stundu darba nedēļu, kurā 35 stundas pedagogs ir nodarbināts izglītības iestādē un piecas stundas velta profesionālajai pilnveidei.

Tāpat LIZDA aktualizēs jautājumu par IZM ieceri izlīdzināt algas, mainot Ministru kabineta noteikumos pedagogu samaksas valsts mērķdotācijas esošos koeficientus, kas pasliktinātu daudzu pedagogu finansiālo situāciju.