PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9351.jpeg
Foto: ptnphoto / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzskata, ka ticis pārkāpts Ētikas kodeksa astotais pants.

LIZDA plāno lūgt Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisijai izvērtēt Saeimas deputāta Kārļa Šadurska rīcības atbilstību deputātu ētikas kodeksam, kritiski izsakoties par izglītības nozari, kā arī viņa vadītajai komisijai lemjot par algu palielinājumu valsts amatpersonām pedagogu streika dienā.

LIZDA uzskata, ka K.Šadurskis vairākkārtīgi publiski aizskāris izglītības un zinātnes nozarē strādājošos ar nepamatotiem apvainojumiem, kas nebalstījās uz faktiem un godīgu interpretāciju. LIZDA tikšanās laikā Saeimā ar frakcijas "Vienotība" deputātiem K.Šadurskis esot paudis viedokli par Augstskolu likuma un Zinātniskās darbības likuma normām, kas netiek pildītas vairāku gadu garumā. Tā vietā, lai deputāts piedāvātu risinājumus likumu pantu kaut daļējai ievērošanai, viņš esot sacījis, ka "kā neievērojām šos likumus, tā arī neievērosim".

Tāpat LIZDA ieskatā bija neētiski izskatīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā jautājumu par valsts amatpersonu atalgojuma paaugstināšanu dienā, kad notika izglītības un zinātnes darbinieku streiks.

"Uzskatām, ka tas bija mērķtiecīgi - likumprojektu "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" izskatīt streika dienā, lai tādējādi pazemotu un izrādītu publisku necieņu izglītības un zinātnes nozarē strādājošajiem streika dalībniekiem," pauž arodbiedrībā.

LIZDA uzskata, ka K.Šadurskim ir jāuzņemas atbildība, jāatvainojas publiski visiem, kuri strādā izglītības un zinātnes jomā, kuri aktīvi iesaistās par savām tiesībām un interesēm, balstoties uz demokrātiskas valsts pamatprincipiem, kas ietverti attiecīgos normatīvajos aktos.