PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5816.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) par 2019.gada budžeta prioritāti rosina noteikt finansējuma pieaugumu izglītībai, liecina trešdien izskatīšanai Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē (NTSP) iesniegtie arodbiedrības priekšlikumi.

Trešdien NTSP sēdē tika uzklausīts Finanšu ministrijas pārstāvju ziņojums par valsts vispārējās valdības budžeta plāna projektu un 2019.gada budžeta sagatavošanas procesu.

Padomei adresētā vēstulē LIZDA lūdz likumprojektos "Par valsts budžetu 2019.gadam"” un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2019., 2020. un 2021.gadam" kā prioritāros pasākumus noteikt finansējuma pieaugumu izglītībai.

Arodbiedrība aicina nodrošināt finansējumu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika īstenošanai no 2019.gada 1.septembra, kā arī nodrošināt pakāpenisku pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas finansēšanu no valsts budžeta.

Kā prioritārus pasākumus nākamā gada budžetā LIZDA rosina nodrošināt ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15% no iekšzemes kopprodukta (IKP), līdz valsts piešķirtais finansējums zinātniskajai darbībai sasniedz vismaz 1% no IKP.

Arodbiedrība arī vēlas, lai tiek nodrošināts ikgadējais finansējuma pieaugums studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāk par 0,25% no IKP, līdz valsts piešķirtais finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās sasniedz vismaz 2% no IKP, informē aģentūra LETA.

LIZDA arī rosina nodrošināt papildus finansējumu augstskolu asistenta amata zemākās darba algas likmes pietuvināšanai vispārējās izglītības pedagogu zemākai darba algas likmei, kā arī norāda uz nepieciešamību pēc papildus finansējuma kompetencēs balstītā izglītības satura ieviešanai, jo ir nepieciešams paredzēt pedagoga slodzē apmaksātu darba laiku mācību procesa plānošanai un pedagogu savstarpējai sadarbībai.