PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6253149043_3b6c184847_o.jpg
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērsīsies partijas "Vienotība" valdē un Saeimas frakcijā, aicinot izvērtēt izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska nevēlēšanos sarunāties ar arodbiedrību, kā arī aicinās šo jautājumu pārrunāt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, pastāstīja organizācijas vadītāja Inga Vanaga.

LIZDA Padomē šodien tika gaidīts K.Šadurskis, taču viņš neieradās, pastāstīja I.Vanaga. "Esam septiņas reizes aicinājuši viņu uz tikšanos ar LIZDA valdi un padomi, bet viņš nav atradis tam laiku," skaidroja I.Vanaga.

Pie "Vienotības" arodbiedrība vērsīsies, lai norādītu uz sadarbības procesa nepilnībām ar K.Šadurski. "Lai partija izvērtē, kāda ir viņu pieeja pret sociālajiem partneriem un sociālo dialogu. Ja partijas vadība netiksies ar LIZDA, lai pārrunātu šo situāciju, tad informēsim biedrus par to, kāda ir šī politiskā spēka izpratne par sociālo dialogu un sadarbību pedagogu problēmu risināšanā," uzsvēra I.Vanaga.

"Gribam saprast un savam biedram pirms vēlēšanām nodot ziņu, vai tā ir kopējā partijas pieeja, vai arī tāds ministrs patrāpījies," teica arodbiedrības vadītāja.

I.Vanagas ieskatā, "Vienotībai" būtu jāizvērtē ministra darbība, ņemot vērā, ka nozares ministrs nevar atrast kopīgu valodu ar arodbiedrību.

Saistībā ar sociālā dialoga trūkumu LIZDA arī aicinās sasaukt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdi, ar lūgumu izskatīt K.Šadurska darba metodes un izveidojošos situāciju nozarē.

LIZDA uzskata, ka K.Šadurskis klaji neievēro 2016.gada 16.martā ar arodbiedrību noslēgto vienošanos par sadarbību. Vienošanās tika noslēgta, lai sekmētu izglītības un zinātnes nozares attīstību, sociālo dialogu, demokrātiju un nodrošinātu izglītības un zinātnes nozares strādājošo darba, sociāli ekonomisko tiesību un interešu aizstāvību. Vienlaikus arodbiedrība uzskata, ka ierobežotais sociālais dialogs starp arodbiedrību un IZM daļēji ir arī iemesls, kādēļ starptautiskā organizācija CIVICUS paziņoja, ka tā samazina Latvijas demokrātijas novērtējumu no atvērtas demokrātijas uz ierobežotu.

LIZDA padome tāpat šodien vienojās par turpmākajiem soļiem saistībā ar nevienlīdzības izskaušanu pirmsskolas pedagogiem, kā arī izdienas pensiju jautājuma risināšanu. Tuvākajā laikā arodbiedrība sāks parakstu vākšanu, kā arī masveidīgu vēstuļu sūtīšanas akciju. Vēstules tiks sūtītas Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un viņa birojam, Finanšu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī koalīcijas partiju deputātiem.

Paraksti tiks vākti, lai meklētu kompromisus par nevienlīdzības izskaušanu pirmsskolas pedagogiem, kā arī, lai risinātu izdienas pensiju jautājumu, informē aģentūra LETA.  I.Vanaga skaidroja, ka LIZDA redz risinājumu iespējas, piemēram, izdienas pensiju problemātikā, taču sociālā dialoga trūkums neļauj par tām izstāstīt lēmumu pieņēmējiem.

"Ja nenostrādās šis un neviens nerunās, tad nākamais solis būs iziešana ielās," piekodināja I.Vanaga.