PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10238.jpeg
Foto: pressmaster'pressmaster / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) neiebilst pret ieceri vidusskolas posmā īstenot mācību priekšmetu specializāciju.

Tomēr vienlaikus LIZDA uzsver, ka tai jābūt brīvprātīgai.

Kā sarunā sacīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, strauji mainīgajā vidē ir īpaši būtiski nodrošināt vispārējas pamatzināšanas, līdz ar to pilnīga specializācija, atsakoties no vispārējo mācību priekšmetu apguves, nebūtu atbalstāma.

I.Vanaga uzsvēra, ka jau tagad ir vidusskolas, kurās vienlaikus notiek gan vispārējo mācību priekšmetu apguve, gan arī tiek nodrošināta specializācija.

Ja ideja par specializāciju iet kopā ar jauno saturu, tad tam nebūtu iebildumu, tomēr viņa atkārtoti uzsvēra, ka skolēniem ir jānodrošina vispārējas bāzes zināšanas, informē ziņu aģentūra LETA.

"Ja ir specializācija, tās ir zināmas iestrādnes tam, ka grib studēt vienā vai otrā jomā. Ir labi tas, ka visiem ir iespēja mācīties visus priekšmetus. Bāzei ir jābūt. Jāsaprot tas, ka jābūt mācībspēkiem, kas ir profesionāli, mācību līdzekļiem, lai to var nodrošināt," pauda I.Vanaga.

Viņa uzsvēra, ka jau tagad atvēlētas ļoti lielas naudas summas karjeras izglītības veicināšanai. "Ja profesionāli izmanto šo naudu bez konveijera pieejas, jau laicīgi var saprast, kādas ir stiprās un vājās puses, lai zinātu, kurā virzienā specializēties," tā I.Vanaga.

"Baigo iebildumu nav, ja to lūko kopā ar karjeras izglītības aktivitātēm un ja tas ir skolām brīvprātīgā kārtā. Tam jābūt atbilstoši pieprasījumam - nevar mākslīgi uzspiest. Jābūt minimumam par vispārīgām zināšanām. To mēs no arodbiedrības puses gan uzsvērtu, ka mainīgajā darba tirgū pamatiem ir jābūt," sacīja LIZDA vadītāja.

Kā ziņots, Valsts izglītības satura centrs (VISC) izskata iespēju vidusskolas pēdējā klasē ļaut jauniešiem izvēlēties tikai atsevišķu mācību priekšmetu padziļinātu apguvi.