PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10086.jpeg
Foto: Foto : Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Arodbiedrība šodienas sarunās ar nozares ministru vēlas saprast, kas sagaida pirmsskolas un augstākās izglītības jomā strādājošos. 

Tā šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA vadītāja pauda, ka ļoti cer Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā pedagogu atalgojuma modelī redzēt pozitīvus elementus attiecībā uz visiem izglītības jomā strādājošajiem. I.Vanaga arī akcentēja, ka ļoti būtiski ir, lai pilnveidojumi nepasliktinātu situāciju pašlaik strādājošajiem.

Arodbiedrību arī satraucot fakts, ka valdības rīcības plānā nav iekļauti konkrēti punkti attiecībā uz pirmsskolas un augstākās izglītības jomā strādājošajiem. Tāpēc šodien LIZDA cer saprast, kas tieši tuvākajā laikā sagaida šos cilvēkus - ja ne no 1.septembra, tad 2017.gada 1.janvāra.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija apņēmusies mēģināt valdības rīcības plānā no jauna iekļaut punktus par bērnudārzu pedagogu algām, kā arī finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Kā pagājušajā piektdienā informēja ziņu aģentūra LETA, noslēdzoties Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sarunām, panākta vienošanās par vēl nepieciešamajām sarunām veselības un izglītības jomā. Diskusija par izglītības nozares problēmjautājumiem rīcības plāna kontekstā notiks šodien.

Tāpat ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija šodien iepazīstinās sociālos un dialoga partnerus ar sagatavoto pedagogu atalgojuma modeli. K.Šadurskis iepriekš uzsvēris, ka pedagogu atalgojuma modeļa apstiprināšana no šā gada 1.septembra pedagogiem dos iespēju saņemt atalgojuma pieaugumu. Jaunais pedagogu atalgojuma modelis neesot vienreizējs algas pielikums, bet ilgtermiņa risinājums.

"Šis ir pirmais solis, lai pedagoga profesija kļūtu pievilcīga arī finansiālā ziņā, tas ir solis, lai pedagoģijai piesaistītu arvien jaunus un talantīgus skolotājus, jo mūsu virsmērķis ir nodrošināt kvalitatīvas izglītības iespējas ikvienam skolēnam," uzskata K.Šadurskis.