PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

37253428770_f50cd72c8b_o.jpg
Foto: Saeimas Kanceleja
Latvijas pašvaldībām lielākie izaicinājumi aizvadītajā un arī nākamajā gadā joprojām būs neskaidrās izglītības reformas pielāgošana, kritisko autoceļu stāvokļa uzlabošana un struktūrfondu finansējuma apgūšana.

Tā pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

G.Kaminskis aizejošo gadu vērtē kā konstruktīvas sadarbības gadu - gan pašvaldības pārstāvošās organizācijas sadarbībā ar ministrijām, valdību, Ministru prezidentu un Valsts prezidentu, gan pašvaldību starpā.

Kā apliecinājumu tam viņš minēja 5.oktobrī parakstīto 2018.gada vienošanās un domstarpību protokolu, ko "var nosaukt par vēsturisku". "Pirmo reizi šajā dokumentā, kas kopš 1994.gada ik gadu tiek parakstīts pirms kārtējā valsts budžeta pieņemšanas, domstarpību sadaļā palicis tikai viens jautājums - par internātskolu finansēšanas principu. Pārējās sadaļās abas puses panākušas vienošanos, un tas liecina par viedokļu vienprātību starp pašvaldībām un valdību un to, ka dialogs noritējis profesionāli un ar izpratni par abu pušu vajadzībām," norādīja G.Kaminskis.

LPS vadītājs pauda gandarījumu par to, ka šogad tika panākts kompromiss stabilai pašvaldību ieņēmumu bāzei ilgtermiņā - pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi kopā ar valsts budžeta kompensācijas apmēru noteikti 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, informē aģentūra LETA.

"2018.gadā valdībai un pašvaldībām ir kopā jāstrādā uzņēmējdarbības veicināšanai, mājokļu pieejamības nodrošināšanai un birokrātiskā sloga mazināšanai," pauda G.Kaminskis, norādot, ka izaicinājumi būs ne tikai saistībā ar izglītību un autoceļu jautājuma risināšanu, bet būs jāsāk darbs arī pie jaunās finanšu izlīdzināšanas sistēmas izveides.

"Latvijas Pašvaldību savienība 26 gadu laikā pierādījusi, ka turpina vietējās demokrātijas tradīcijas un izaugusi par spēku, ar ko rēķinās ne tikai Latvijas politiskajā arēnā, bet arī Eiropas mērogā. Taču nemainīga palikusi LPS sākotnējā iecere un galvenais princips - pārstāvēt pašvaldību intereses un stiprināt demokrātiju," norādīja priekšsēdētājs.