PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9483.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Ministru prezidenta amatam nominētā Māra Kučinska veidotā valdība nosauc savus uzdevumus izglītības nozarē.

Kā vienu no saviem uzdevumiem izglītības nozarē tā paredzējusi vienoties par ilgtermiņa risinājumiem pirmsskolas pedagogu finansēšanā. Šāds uzdevums ir iekļauts jaunveidojamās valdības deklarācijas jaunākajā versijā.

Jaunā valdība apņēmusies īstenot konkrētus pasākumus sabiedrības integrācijai, izstrādāt plānu pārejai uz vienotu izglītības standartu mācībām valsts valodā valsts un pašvaldību finansētās izglītības iestādēs, kā arī tiks sākta tā īstenošana, informē ziņu aģentūra LETA.

Ja iepriekšējā deklarācijas projektā vispārējās izglītības jomā bija četri vispārināti uzdevumi, jaunajā versijā ir aprakstīti detalizēti uzdevumi nozares sakārtošanai. Piemēram, ir minēts, ka tiks veidota sistēma, lai par pedagogiem kļūst zinošāki un mērķtiecīgāki cilvēki, tiks reorganizēta jauno pedagogu sagatavošanas programma pedagoģiskajās augstskolās. Reorganizācija paredz, ka turpmāk tiks rūpīgi atlasīti jaunie pedagogi un veidotas praksē balstītas mācības.

Jaunā Ministru kabineta vadībā atbildīgajai ministrijai būs jāīsteno pasākumi izglītības kvalitātes paaugstināšanai dabaszinātņu un matemātikas jomā, kā arī jāīsteno karjeras izglītības un atbalsta pasākumi visos izglītības līmeņos.

Saistībā ar augstāko izglītību līdzšinējā deklarācijas versijā tika minēts, ka tiks palielināts ārvalstu studentu īpatsvars, kas studē grāda vai kvalifikācijas iegūšanai. Kā mērķis bija noteikts īpatsvara palielināšana līdz 8% 2017.gadā. Savukārt jaunajā deklarācijas versijā vien noteikts, ka šādu studentu īpatsvars tiks palielināts līdz 10%, taču konkrēts gada skaitlis nav minēts. Tāpat ir papildināti uzdevumi, nosakot, ka pēc nodokļu sistēmas izvērtējuma veikšanas tiks izstrādāts augstākās izglītības un zinātnes finansēšanas plāns.

Tikmēr no jaunās deklarācijas versijas ir izņemts uzdevums izšķirties par atbalstu sektorālas investīciju platformas izveidei Latvijas augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju konkurētspējas programmai. Savukārt mūžizglītības jomā jaunajā deklarācijas versijā vairs nav apņemšanās pieņemt lēmumu par pieaugušo izglītības politikas īstenotāju valstī.

Nākamās valdības darba plānu tradicionāli paredzēts atspoguļot tās deklarācijā. Dokumenta tekstu plānots pabeigt šīs nedēļas laikā - līdz 5.februārim.