PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8808.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile plāno konsultēties ar valdības vadītāju Laimdotu Straujumu, pirms pieņemt lēmumu saistībā ar demisijas iespēju.

Savukārt M. Seile žurnālistiem sacīja, ka ir uzņēmusies "pilnu atbildību par organizatoriskām nepilnībām un plānošanu, kuru rezultātā mēs nonācām patiešām kritiskā situācijā, kas sabojāja svētkus ļoti daudziem cilvēkiem".

Ministre skaidroja, ka viņas izpratnē politiskās atbildības uzņemšanās var būt dažāda - viens veids ir demisionēt, bet otrs - darīt visu iespējamo, lai līdzīgas situācijas neatkārtotos. Viņa esot gatava darīt visu iespējamo, lai līdzīgas situācijas nākotnē netiktu piedzīvotas.

Premjerministre M. Seiles lēmumu ir atbalstījusi. "Ministre paliek strādāt. Ministre jau ir izveidojusi savu komisiju, kuru vada ministrijas ierēdņi, lai izvērtētu konkrētu gadījumu, konkrētu situāciju ar bērnu ģībšanu. Mēs veidojamies, ka es arī izveidošu komisiju, kuras rezultāti būs divu nedēļu laikā," informēja L. Straujuma.

Ministre neizslēdz, ka saistībā ar problēmām aizvadītajos XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos viņa varētu uzņemties politisko atbildību, atkāpjoties no amata.

Kā M. Seile šorīt atzina intervijā Latvijas Radio, kopš svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma, kurā bērni masveidā sāka ģībt, ir pagājušas tikai mazliet vairāk nekā 24 stundas. Tomēr viņai ir skaidrs, ka daļa sabiedrības sagaida kādu reakciju. Uz jautājumu, vai saistībā ar notikušo varētu atkāpties no amata, ministre atbildēja, ka vēl nav izlēmusi.

"Ministrs nav privātpersona, kura var pieņemt lēmumus, ignorējot sabiedrības viedokli. Vērojot norises un dzirdot sabiedrības attieksmi par maniem pieņemtajiem lēmumiem, [..] es nedrīkstu ignorēt to," šorīt Latvijas Radio atzina M.Seile. Viņa piebilda, ka pirms minētā jautājuma izlemšanas plāno runāt ar valdības vadītāju L. Straujumu, kura gan patlaban uzturas ārpus Latvijas robežām.

Sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie dziesmu svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki sākās 6.jūlijā, bet noslēdzās vakar. Svētkos piedalījās 37 890 dalībnieki.