PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

12146.jpeg
Foto: pexels
Eksperti meklē risinājumus iecerei atteikties no valodas zināšanu prasībām ārvalstu zobārstniecības studentiem.

Šodien Ministru kabinets skatīja Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kuros paredzēts noteikt, ka sertifikācijas procesā zobārstniecības studentiem no ārvalstīm nebūs jāapliecina valsts valodas zināšanas.

Tomēr tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs jautājuma izskatīšanas sākumā norādīja, ka viņš un pārējie nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvošie ministri šo priekšlikumu neatbalsta. Dz.Rasnačs aicināja ministrus balsot par minēto priekšlikumu, kas, pēc koalīcijas līguma, nozīmē, ka jautājuma izskatīšana uz nedēļu tiek atlikta. Pret VM priekšlikumiem iestājās arī Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un Valsts valodas centrs (VVC).

Pārējo koalīcijas partiju ministri atbalstīja VM sagatavoto priekšlikumu, norādot, ka atteikšanās no valodas zināšanu prasības zobārstniecības studentiem stiprinās konkrētās izglītības jomas eksportspēju.

Labklājības ministrs Jānis Reirs uzsvēra, ka viņa attieksme ir skaidra - VM priekšlikums jāatbalsta esošajā redakcijā. Pēc ministra teiktā, šāds regulējums izglītības jomā pavērs tādas pašas iespējas kā, piemēram, Igaunijā, kura patlaban ir Latvijai "priekšā".

Arī finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola uzsvēra, ka, nespējot atrisināt valodas zināšanu jautājumu zobārstiem, tiek kavēta Latvijas izglītības eksportspēja. Veselības ministre Anda Čakša piebilda, ka ilgstoši tiek runāts par izglītību kā eksporta preci, taču tiklīdz tiek atrasts risinājums, tā "noraujam rokas bremzi".

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mācību prorektore Tatjana Koķe sacīja, ka VM priekšlikuma atbalstīšana būtu kā signāls par Latvijas augstākās izglītības konkurētspēju. Šim viedoklim pievienojās arī Latvijas Studentu apvienības prezidente Maira Belova, kura uzsvēra, ka VM priekšlikums paredz studentiem Latvijā nodrošināt tādas pašas iespējas, kādas ir citās valstīs.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pauda pārliecību, ka ārstam, kas praktizē Latvijā, ir jāzina valsts valoda, tajā pašā laikā ir arī nodrošināt ārvalstu studentiem iespēja iegūt izglītības dokumentu. Domājot par jauniem priekšlikumiem situācijas risināšanā, K.Šadurskis ierosināja nodalīt iepriekš minētos procesus.

Savukārt D.Reizniece-Ozola aicināja nedēļas laikā VVC un LĀB pārdomāt valodas prasības jautājumu un piedāvāt savu risināju. "Visi ciena valsts valodu un tās lietojumu darba tirgū, taču nevaram arī uzlikt pārāk lielu žņaugu, lai ierobežotu ekonomisko attīstību," uzsvēra finanšu ministre.

Jau ziņots, ka valdība arī šodien vēl neizlēma, vai atbalstīt ieceri noteikt, ka sertifikācijas procesā zobārstniecības studentiem no ārvalstīm nebūs jāapliecina valsts valodas zināšanas, informē aģentūra LETA. Par minēto jautājumu ministri balsos nākamās nedēļas valdības sēdē.