PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8181.jpeg
Foto: zabelin / 123RF
Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis skaidro, ka gadījumā, ja tiks panākts lēmums par militāru apmācību ieviešanu, studentiem tās netiks uzspiestas.

A.Barševskis norādīja, ka Aizsardzības ministrija ir informējusi Rektoru padomi par šādu ieceri un patlaban ministrija izstrādā apmācības ieviešanas scenārijus, par kuriem diskutēs ar augstskolām un studentiem. A Barševskis arī uzsvēra, ka šajās diskusijās noteikti tiks aicināta Latvijas Studentu apvienība. Līdz ar to dalība apmācībās varētu notikt tikai pēc brīvprātības principa, informē ziņu aģentūra LETA.

"Ar Aizsardzības ministriju esam vienisprātis, ka saspīlētajā drošības situācijā studentiem jādod iespēja iesaistīties mūsu valsts aizsardzībā. Latvijas Zemessardzē ir izveidots un sekmīgi darbojas Studentu bataljons, kura pieredzi varēs izmantot militārās apmācības organizēšanā," sacīja padomes priekšsēdētājs.

Militārā apmācība netiek plānota kā obligāta studiju programmas sastāvdaļa, tomēr atsevišķās studiju programmās tas varētu būt izvēles studiju kurss, piekrītot iepriekš izskanējušam studentu viedoklim, paudis A. Barševskis. Viņš arī skaidroja, ka, piemēram, ja studiju programmas saturs pieļauj un students izrāda interesi, sporta nodarbību vietā varētu izvēlēties militāro apmācību.