PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9131.jpeg
Foto: EU2015.lv Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile ir pārliecināta, ka visas izteiktās prasības attiecībā uz izglītības sektora uzlabošanu nebūs iespējams izpildīt jau nākamajā gadā.

"Esmu pavisam pārliecināta, ka pilnīgi visas prasības nebūs iespējams 2016.gadā ņemt vērā," vakar pēc skolotāju streika izlīgšanas komisijas sēdes žurnālistiem sacīja M.Seile.

Viņa uzsvēra, ka visu prasību apmierināšanai nepieciešami papildu līdzekļi. Ministre norādīja, ka vajag saprast, ka ir pašvaldības, kurās skolotāji saņem arī 2000 eiro, un ir pašvaldības, kurās pedagogi saņem tikai 450 eiro. M.Seile skaidroja, ka pašlaik Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saskaitīja, ka, ieviešot jauno modeli, apmēram 35 pašvaldībās varētu samazināties finansējuma apjoms. "Ar to es saprotu gan mīnus 100 eiro, gan 100 000 eiro," sacīja M. Seile.

Viņa piebilda, ka pagaidām gan IZM papildu nepieciešamo līdzekļu apjomus vēl skaita, informē ziņu aģentūra LETA.

"Mēs mēģinām šobrīd stabilizēt situāciju. Katrs saprot, ka, lai šādu situāciju izlīdzsvarotu uzreiz vienā piegājienā, mums ir vai nu jāgarantē, ka visi saņems 1700 eiro, kas, visticamāk, nebūs iespējams, jo tad būtu vajadzīgi papildu 200 miljoni eiro, vai arī jāiet pakāpeniski," vērtēja ministre.

M.Seile uzsvēra, ka IZM no dienas dienā uzklausa visas vēlmes. "Diemžēl visi jautājumi nav tikai IZM kompetencē. Piemēram, pirmsskolas ir pašvaldību budžets. Piekrītu, ka pirmsskolas pedagogiem jāsaņem līdzvērtīgs atalgojums, tomēr tas ir liels slogs uz pašvaldību budžetu," sacīja M.Seile, piebilstot, ka tas ir komplekss jautājums.

"Vēlos uzsvērt, ka visas prasības, par ko mēs runājam, nav vienkārši modeļa jautājums. Modelis ir principu kopums, kurā iestrādāts, cik daudz maksāsim, cik liela slodze, cik darbinieku. Lai katru solīti varētu pamainīt, ir daudz iesaistīto pušu, daudz dokumentu," uzsvēra ministre.

Modeli joprojām plānots pagūt izstrādāt un apstiprināt līdz nākamā gada budžeta otrajam lasījumam Saeimā. Tas nozīmē, ka pēdējā iespēja to skatīt un pieņemt valdībā ir 3.novembris, skaidroja M.Seile.