PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

30276360410_2426391c37_o.jpg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija
Izglītība ir nevis mērķis, bet gan instruments ilgtspējīgai izglītībai, konferencē "Izglītības nozīme ilgtspējīgas attīstības mērķos Latvijā" sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Ministra ieskatā visa sabiedrība diemžēl nekad nesapratīs, ka izglītība un zinātne ir prioritāte, taču viņš uzskata, ka "mums pilnīgi pietiktu ar to, ja lēmumpieņēmēji spētu saprast svarīgākās lietas".

"Izglītība nav mērķis, bet instruments ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai. Lai mazinātu nevienlīdzību valstu starpā, izglītībā un zinātnē jāiegulda būtiski vairāk. Tikai tā varēs sasniegt un apsteigt citas valstis," sacīja K.Šadurskis.

Politiķis gan atzina, ka pamazām sabiedrība un lēmumu pieņēmēji nāk "pie dažām gudrām atziņām", piekodinot, ka uz pareizā ceļa Latvija būs vien tad, kad izglītības prioritāte tiks noteikta darbos nevis runās.

"Bērni, kas tagad sāk iet skolā, strādās profesijās, kuras tagad nepastāv, jo dzīve ļoti mainās. Izglītības sistēmā esam nostājušies uz pareizā ceļa, runājot nevis par pareizajām zināšanām un prasmēm, ko iedot, bet par to, kādas vērtības iedot jauniešiem - pašizziņa, empātija, kritiska domāšana, apziņa, ka jāmācās visu mūžu," vērtēja K.Šadurskis.

Konferencē klātesošos uzrunāja arī Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas vadītāja Laimdota Straujuma. Viņa uzsvēra, ka ir jāstiprina izpratne par to, ka attīstībai nepieciešama vienošanās par izglītību kā prioritāti numur viens, informē aģentūra LETA.

"Mūsu sabiedrība novecos, globālā ekonomika kļūs inovatīva, runājam par robotizāciju. Neredzu nevienu citu instrumentu un līdzekli, lai sabiedrība varēti sagatavoties nākotnei un nepazust pasaulē, kurā pieaug iedzīvotāju skaits, kā izglītība," teica politiķe.

L.Straujuma uzsvēra, ka viņas vadītās komisijas nākamā gada prioritāte būs izglītība un zinātne, norādot, ka sabiedrībā nepieciešams uzsvērt, ka jāmācās visa mūža garumā. "Nepietiek tikai ar vidējo vai augstāko izglītību - svarīga ir izglītība visa mūža garumā. Redzam, ka lielākais bezdarbs ir vecumā virs 50, kas liecina par to, ka darba tirgus prasa apgūt jaunas prasmes," teica deputāte.

"Šogad ir vēlēšanas, un izglītība un zinātne nereti šķiet kaut kas tāls, lai kāda partija ietu ar šo saukli," pieņēma L.Straujuma, piebilstot, ka ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai arī vēlēšanās būtu jāuzsver izglītības prioritāte.