PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9176.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Finanšu ministrija (FM) lūgs nākamā gada valsts budžetā deviņus miljonus eiro rezervēt pedagogu atalgojumam.

Kā šodien pēc pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēdes sacīja FM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) sākusi sarunas "par visu perimetru", līdz ar to viņš uzskata, ka tik īsā laikā "tik sarežģītus jautājumus izskatīt nav iespējams".

A.Ašeradens aicināja sašaurināt izskatāmo jautājumu loku, uzsverot, ka FM vēlētos vairāk fokusēties uz pedagogu jauno darba samaksas modeli. "Tā ir mūsu fundamentālā prioritāte," sacīja A.Ašeradens.

Līdz ar to FM uz otro nākamā gada budžeta lasījumu virzīs priekšlikumu par deviņu miljonu eiro rezervēšanu tieši pedagogu algu samaksas problēmas risināšanai 2016.gadā. Tas attiecīgi nozīmē arī 27 miljonus nākamajiem gadiem, piebilda FM pārstāvis.

Šie līdzekļi tiktu rezervēti tieši pedagogu atalgojumam, līdz ar to, kā uzsvēra A.Ašeradens, finansējums nevarētu tikt iztērēts citiem mērķiem. Rezervētā nauda būtu pieejama, ja pedagogu algu reforma tiktu īstenota, informē ziņu aģentūra LETA.

Kā ziņots, tā kā sarunas dažādos līmeņos nav devušas vēlamos rezultātus, LIZDA uzskatīja par nepieciešamu sākt streika rīkošanas procedūru, informēja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA padome secinājusi, ka situācija darbā ar 2016.gada valsts budžeta projektu, paredzot nepietiekamu finansējumu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, ir neapmierinoša. Arodbiedrība uzsvērusi, ka joprojām netiek ņemta vērā virkne priekšlikumu modeļa pilnveidošanai.

Kopš šī gada jūnija notikušas gandrīz 20 tikšanās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, tomēr tās nav devušas gaidīto rezultātu, norāda arodbiedrībā.

Sākot streika procedūru, LIZDA IZM pieprasa vairākos ar izglītības jomu saistītos likumos noteikto punktu izpildi, kā arī ieteikumu par jauno pedagogu darba samaksas modeli ievērošanu.