PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8059.jpeg
Foto: hipproductions / 123RF
Nākamgad varētu sākties militārās mācības Latvijas studentiem, telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Ministru pārsteidzot Lietuvas rīcība, kur plānots ieviest obligāto militāro dienestu. Lai to ieviestu, nepieciešama sagatavošanās, nepieciešama struktūra, instruktori, kas apmācīs jauniesaucamos, komandējošais sastāvs.

R. Vējonis informēja, ka ir uzdevis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem izstrādāt sistēmu kā iesaistīt studentus militārajās apmācībās. Plānots, ka nākamgad varētu notikt pirmās militārās nometnes brīvprātīgajiem studentiem. Pēc apmācības cikla pabeigšanas, šie studenti saņemtu rezerves virsnieku pakāpes.

Ministrs uzskata, ka tas paaugstinās patriotismu un gatavību aizsargāt valsti.

Lai šo sistēmu iedarbinātu, nepieciešams rūpīgi sagatavoties, uzskata ministrs. Viņaprāt, nedrīkst pieļaut, lai šāda sistēma kļūtu par padomju laika iesaukumu, kur cilvēki gurķojās un neko nedarīja.

Par Latvijas studentu apmācībām, vēl esot nepieciešama diskusija, vai to veidot tā brīvprātīgo kustību, vai pusobligātu vai obligātu.