PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

11379.jpeg
Foto: Oskars Luvdigs / Publicitātes foto. Attēlā: Konference E-KLASE 2016, izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska atklāšanas runa.
Piektdien, 7.aprīlī, norisināsies gada vērienīgākais pasākums izglītības nozarē - konference E-KLASE 2017, pulcējot pedagogus no visas Latvijas.

Uz konferenci, kas notiks jau 7.gadu pēc kārtas, koncertzālē “Lielais dzintars” tika aicināti direktori, direktoru vietnieki, mācību daļu vadītāji, skolotāji, izglītības pārvalžu vadītāji un interešu izglītības pārstāvji no visas Latvijas, ielūgums uz konferenc izglītības iestādēm tika izsūtīts individuāli. Dalība konferencē ir bez maksas, un noslēgumā dalībnieki saņems sertifikātus par metodisko darbu lekcijās.

Pasākuma laikā tiks nodrošināta video tiešraide, ko varēs skatīties portālā E-klase, kā arī vietnē "LMT Straume7.aprīlī no plkst. 11.00..

Tuvākajās nedēļās pēc pasākuma lekciju video ierakstus būs iespējams skatīties sadaļā Konference.

Konferences programma 

Laiks: 2017.gada 7.aprīlis (piektdiena) no plkst. 09.00 līdz plkst. 17.00.
Vieta: Koncertzāle “Lielais dzintars”, Radio iela 8, Liepāja.

09.00-11.00 Reģistrācija, stendu apmeklējumi

11.00-11.45 Konferences atklāšana

12.00-13.00 Rīta lekcija

13.00-14.00 Pusdienu pauze

14.00-15.00 Dienas lekcija

15.20-16.30 Konferences noslēgums

17.00-18.00 Koncerts konferences dalībniekiem 

Lekciju tēmas

7 lielās izglītības idejas un kompetenču pieeja izglītībā 

Kas ir 7 lielās izglītības idejas? Ko tās devušas un kādas pārmaiņas atnesušas mācīšanas un mācīšanās procesā? Kādu vietu šajā lielo ideju kopumā ieņem kompetenču pieeja izglītībā, kam un kādas tieši pārmaiņas tā varētu atnest tuvākajā laikā un turpmāko 20 gadu periodā? Tie ir daži no jautājumiem, uz kuriem meklēsim atbildes šajā nodarbībā.

Lekciju vadīs: Mūžizglītības un kultūras institūta “Vitae" vadītājs Rolands Ozols.

Darbs un profesijas: kam tad un kādu izglītību? 

Tehnoloģijas dažādās jomās attīstās mežonīgā ātrumā. Cilvēki dzīvo un strādā arvien ilgāk, kļūst mobilāki, turklāt lielākās darba vietās nu jau kopā strādā pat trīs paaudzes. Taču paaudžu paradumi nereti netiek līdzi šīm izmaiņām. Tām ir dažādi priekšstati par motivāciju. Mainās arī darba raksturs - 2016. gadā 43% no VISA ASV darba spēka strādāja no mājām, bet vēl pēc 4 gadiem tiek prognozēts, ka nu jau 40% būs profesionāli individuālā darba veicēji. Telepārdošanas darbs jau vairākus gadus ir par 50% produktīvāks nekā pārdošana fiziskā lokācijā. Tā sauktie “zero kontrakti", kas tagad ir tikai nedaudz vairāk par 1% līdz 2020. gadam var pieaugt līdz pat 20%. Darba stāžs intensīvi tehnoloģiskās kompānijās samazinājies vidēji līdz 18-24 mēnešiem. Pat bakalaura studijas vairs nenodrošina uzņēmumu ar “jaunu un zinošu speciālistu", jo daudz kas jau ir mainījies. Ko vēl var darīt, lai “nenokavētu pēdējo vagonu"? Ko šīs pārmaiņas turpmāk nesīs Latvijas izglītības sistēmai?

Lekciju vadīs: antropologs Roberts Ķīlis.

Treniņš “Emocionālā intelekta metodes labākai pašsajūtai un klases darbam"

Emocionālā intelekta metodes jau labu laiku tiek praktizētas Jēlas, Stenfordas, Bērklijas un citās universitātēs, kā arī Singapūras izglītības sistēmā. To uzdevums ir nodrošināt labāku pašsajūtu un veiksmīgāku intelekta darbību, sniegt mums lielāku dzīvesprieku gan ikdienā, gan arī darbā. Ir dažādi zinātniskie pētījumi, kas uzrāda, ka, izmantojot emocionālā intelekta metodiku, iespējams: uzlabot skolotāju spēju darbā būt efektīviem, labākā pašsajūtā (zinātniskie pētījumi - lekcijā); uzlabot skolēnu spēju mācīties un akadēmiskās sekmes; uzlabot skolēnu emocionālo pašsajūtu, kas ir nozīmīgākais faktors skolēna turpmākajām dzīves sekmēm.

Treneris: Augsta Emocionālā Intelekta centra “Cilvēkam" pārstāvis Zuarguss.

Aptaujas ar E-klases starpniecību: 360 aptauja pašnovērtējuma ziņojumam

Aizvadītajā gadā tika veikts pilotprojekts “360 aptauja pašnovērtējuma ziņojumam" - kā tas izskatījās skolām, skolotājiem, vecākiem un skolēniem? Kādi ir secinājumi no šī pilotprojekta, ko turpmāk skolas varēs ņemt vērā? Lekcijā tiks iztirzātas atziņas no skolām, kuras piedalījās pilotprojektā.

Apskatīsim aptaujas pārskatus - kādi tie ir, ko tie sniedz un kā ar tiem strādāt. Nobeigumā skaidrosim, kā un kad vislabāk veikt 360 aptauju.

Lekciju vadīs: Baltijā vadošā neatkarīgā vadības konsultāciju uzņēmuma “Civitta" partneris Gatis Bolinskis.

Vai gribam sekot dinozauriem? Pārmaiņu teorija un prakse

Pastāvēs, kas pārmainīsies, - šos Raiņa vārdus bieži citējam, taču vienlaikus mums pārmaiņas nepatīk. Pat tad, ja saprotam, ka kaut ko nevarēsim ilgstoši turpināt, mums ir vēlme pārmaiņas vēl mazliet atlikt... un tad vēl uz brīdi. Nu, un tad vēl līdz nākamajam gadam. Tā tas mēdz notikt līdz brīdim, kad pārmaiņas jau sāk vadīt mūs.

Kāpēc bieži nepieciešama dziļa krīze, lai panāktu būtiskas, pozitīvas pārmaiņas? Kāda loma ir nākotnes vīzijai? Vai varbūt tā nemaz nav vajadzīga? Kas ir svarīgākais pārmaiņu procesa sākumā? Kā pārliecināt citus par pārmaiņu nepieciešamību? Kad Rīga būs gatava? Izmantojot atziņas no stratēģijas, pārmaiņu vadības teoriju un piemērus no pasaules prakses, mēģināsim ieskicēt atbildes uz šiem jautājumiem.

Lekciju vadīs: Rīgas Ekonomikas augstskolas lektors Andris Strazds.

Kāda ir skolas vadības loma mācīšanas pieejas pārmaiņu procesā?

Kā organizēt mācību darbu? Kā atbalstīt kopīgu mācību darba plānošanu? Kā sekmēt skolotāju sadarbību? Kā veidot skolotāju, vecāku un skolēnu izpratni par izmaiņām mācību procesā, lai rezultātā skolēni spētu pielietot mācību iestādē iegūtās zināšanas un prasmes mainīgās dzīves situācijās? Kā atbalstīt skolotājus ceļā uz pārmaiņām mācību darba plānošanā, īstenošanā un vērtēšanā? Ar ko sākt? Darbnīcā runāsim par ietekmīgākajiem rīkiem skolu vadītāju rīcībā ikvienas skolas darbības svarīgākās jomas - mācību darba - uzlabošanā.

Darbnīcu vadīs: Ilze Gaile un citi Valsts izglītības satura centra (VISC) projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā" eksperti. 

 

Arī šogad konferences apmeklētājiem tiks sagādāts īpašs noslēgums  - dalībniekiem bez maksas piedāvāsim baudīt īpaši sagatavotu Liepājas Simfoniskā orķestra Stīgu kvinteta koncertu. Koncertā uzstāsies pieci simfoniskā orķestra mūziķi: Dzintars Beitāns  - I vijole, Ginta Alžāne - II vijole, Raimonds Golubkovs -  alts, Dina Puķīte -  čells, Guntis Kolerts – kontrabass. 

Savukārt sestdienas rītā (iepriekš piesakoties) konferences dalībnieki varēs doties nesteidzīgā ekskursijā pa Liepājas pilsētu, iepazīstot populārus apskates un kultūras objektus kā, piemēram, Latvijas mūziķu slavas aleju, Sv.Annas baznīcu, Sv.Trīsvienības katedrāli un Sv.Jāzepa katedrāli. Tāpat būs iespēja apskatīt Rožu laukumu un Pētertirgu, kā arī novērtēt romantiskos Liepājas jūgendstila arhitektūras namus. 

Konferenci organizē Latvijā lielākais izglītības portāls  E-klase. Lietotāju vidū  E-klase pierādījusi sevi kā neaizstājamu palīgu mācību procesā. Nepārtraukti tiek ieviesti jauni papildinājumi, uzklausot lietotāju ierosinājumus, priekšlikumus un prasības. E-klasē ir reģistrēti vairāk nekā 92% Latvijas skolu. Ik dienu to izmanto vairāk nekā 400 000 lietotāju.

Konferences atbalstītāji: “Tallink”, “Rimi”, “Swedbank”, izdevniecība “Dienas žurnāli”, “Latvijas Nacionālā Opera un Balets”, “Semara Hotel”, “Laimas šokolādes muzejs”, “Hanzas maiznieks”, “Ghetto burger”, “Avon”, “Skolas drēbes”, kleitu salons “Dianora”, žurnāls “LETE”, “Tinto”, “Sezona.lv”, “Nacionālais teātris”, “Lielvārds”, “Mossa”, “Gandrs”, “Amserv”, “Stenders”, kā arī “Certes”, kas vienai mācību iestādei dāvinās balss pastiprinošo iekārtu “Certes PentaClass” ar mikrofonu “Runa”, palīdzot kļūt sadzirdētiem. Uzņēmums nodrošinās arī uzstādīšanu un lietotāju apmācību darbam ar iekārtu. 

No rīta un lekciju starplaikos dalībniekiem būs iespēja apskatīt stendus un aprunāties ar pārstāvjiem no uzņēmumiem “Certes”, “Baltijas biroju tehnoloģijas”. “Zvaigzne ABC”, “Lielvārds”, “Skolas drēbes”, “Tilde”, “Avon”, “Jaunatnes organizācija E-twinning”, “Liepājas tūrisma informācijas birojs”, “Swedbank” un “Ilustrētā junioriem”.

Vairāk informācijas sadaļā Konference.

Ja rodas jautājumi par konferenci, lūdzu, rakstiet e-pastu uz [email protected].