PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

10080.jpeg
Foto: Publicitātes foto.
Imanta Ziedoņa fonda dibinātāju un vizionāru sanāksmē noskaidroti apbalvojuma „Laiks Ziedonim 2016” nominanti bērnu un jauniešu kategorijā „Rabarbers”. 

Uz laureāta titulu pretendē pieci jaunieši: Nils Patriks Kazradzis no Rīgas, Andris Jenerts no Siguldas, Paulīna Latsone no Valmieras, Kārlis Berkolds no Ogres, Ervīns Gorelovs no Ludzas. Laureāts tiks paziņots cildināšanas ceremonijā 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

Apbalvojums bērnu un jauniešu nominācijā „Rabarbers” tiks pasniegts kādam jaunietim vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kura dzīvē un darbībā izpaužas apbalvojuma vērtības: izcilība, degsme, sūtība, stāja, veiksme un savpatība. Šī gada žūrijas vadītāja ir Ilga Reizniece, kura darbojas kopā ar  vizionāriem Renāru Zeltiņu, 2014. gada laureāti Ilgu Ivanovu un 2015. gada laureātu Valteru Dakšu, kā arī Imanta Ziedoņa muzeja fonda vadītāju Daci Zariņu.

Pretendentus apbalvojumam “Laiks Ziedonim” var izvirzīt jebkurš, turklāt iespējams arī pašam pieteikt sevi. Šogad tika pieteikti vairāk nekā 170 pretendenti, no tiem bērnu un jauniešu nominācijā 52.

Nominācijas „Rabarbers” vizionārs Valters Dakša: „Iespējams, jaunība ir mūža nozīmīgākais laiks. Man pašam par to vēl ir jāpārliecinās. Bet viens ir skaidrs – jaunības pieredzes, pirmās zināšanas un pats galvenais – degsme, sekos līdzi visu mūžu. Es varu piebilst, ka visiem šī gada „Rabarbera” jauniešiem piemīt šī degsme. Ikviens no viņiem ir pelnījis kļūt par apbalvojuma „Laiks Ziedonim” laureātu.”

Nils Patriks Kazradzis - 15 gadus vecs jaunietis, Rīgas Juglas vidusskolas skolnieks. Uguņošanu vizualizāciju veidotājs. Nils salūtu pasniedz kā mākslas veidu un attīsta šo ideju visā pasaulē kopā ar citiem dizaineriem. Nils šauj salūtus visapkārt pa Latviju un pat piedalījies dažādos projektos un sacensībās ārzemēs. Eiropas pirotehniķu asociācijas prezidents ir izteicies, ka Nila dizaini un idejas ir kas jauns pasaulei un, ka tas ir tikai sākums.

Andris Jenerts - 17 gadus vecs jaunietis, Siguldas pilsētas vidusskolas skolnieks. Siguldas novada jaunrades centra mehatronikas pulciņa idejas autors un konsultants. Andris vienmēr centies iedvesmot vienaudžus ar lietām, vietām un notikumiem, kas parāda, ka visu var darīt nedaudz citādāk, kā ierasts un ir iespējams paveikt daudz vairāk.  Andrim patīk arī fotogrāfija, ar kuras palīdzību viņš parāda savu mīlestību uz Latvijas dabu.

Paulīna Latsone - 25 gadus veca jauniete no Valmieras, kopš deviņu gada vecuma Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas dalībniece, Ādažu vidusskolas vēstures skolotāja, “Iespējamās misijas” dalībniece. Darbošanās skautu un gaidu kustībā ir kļuvusi par neatsveramu Paulīnas dzīves daļu, dodot gan zināšanas un prasmes, gan dzīves vērtības. Patiecoties savai degsmei, kļuvusi par skautu vadītāju. Pieredze darbā ar bērniem un jauniešiem bijusi dzinulis pieteikties dalībai “Iespējamajā misijā”. 

Kārlis Berkolds - 24 gadus vecs jaunietis no Ogres, RTU doktorants un SIA “RobotNest” inženieris. Jau piecus gadus ar aizrautību darbojas RTU Robotikas klubā, un tā ietvaros ir organizējis vairāk nekā 100 dažādus seminārus un darbnīcas ar mērķi ieinteresēt un izglītot skolēnus par robotiku un inženierzinātnēm, kurās kopumā piedalījušies vairāk nekā 4000 dalībnieki. Šo mērķi aizrautīgi un ar entuziasmu īsteno arī kā Ogres Tehnikuma un Rīgas Franču liceja robotikas un elektronikas pulciņa vadītājs. Paralēli aktivitātēm inženierzinātnēs, Kārlis universitātē pēta, kā ar mašīnapmācību iemācīt robotiem atpazīt augus un veikt to kopšanu un audzēšanu.

Ervīns Gorelovs - 22 gadus vecs jaunietis, biedrības "AKA Latvija" dalībnieks, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas students. No Ervīna var mācīties degsmi jaunu radošu ideju meklēšanā, mīlestību pret Latvijas dabu, lielo dabas mīlestību. Viņš cenšas atrast veidus, kā dažādiem plastmasas izstrādājumiem dot otro dzīvi. Radošu ideju ģenerators.

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” apbalvojumu „Laiks Ziedonim” iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās. Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3 000 eiro apmērā.