PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Malnavas koledža_1.vieta.jpg
Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 8. septembrī, notikušajā nozares jauno profesionāļu meistarības konkursā “Lauksaimniecība” noskaidroti labākie topošie speciālisti.

Par medaļām cīnījās seši jaunieši no trīs profesionālās izglītības iestādēm, kurās tiek apgūta mācību programma “Lauku īpašuma apsaimniekotājs”. Konkurss norisinājās pasākuma “Lauki ienāk pilsētā” ietvaros, 11. novembra krastmalā.

Augstāko apbalvojumu un zelta medaļas izcīnīja Lauris Lipskis un Kristers Kaņepe no Malnavas koledžas, otro vietu un sudraba medaļas saņēma Arvis Pēterēns un Mārtiņš Kārlis Biļinskis no Priekuļu tehnikuma, savukārt Signe Zumenta un Renāte Zāle no Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Saulaines teritoriālās struktūrvienības ierindojās trešajā vietā un ieguva bronzas medaļas.

Konkursanti savas zināšanas pārbaudīja augkopībā, lopkopībā un lauksaimniecības tehnikā, apliecinot gan teorētiskās, gan praktiskās iemaņas. Uzdevumu tematika  ietvēra, piemēram, videi draudzīgas saimniekošanas priekšrocības, piena pārraudzības datu izpratni, lopbarības kvalitātes noteikšanu, izsējas normas aprēķinus, individuālo aizsardzības līdzekļu pareizu lietošanu, tehnikas apgūšanu pēc instrukcijas un citus jautājumus.

Darba uzdevumus izstrādāja un vērtēja nozares pārstāvji – eksperti. “Satura ziņā esam pacēluši diezgan augstu latiņu, līdz ar to izpildīt uzdevumus nav viegli. Prieks redzēt, ka jaunieši domā ārpus teorijas rāmjiem un cenšas jautājumus risināt radoši, liekot lietā loģisko domāšanu. Tas ir ļoti liels pluss, jo parāda, ka topošie lauksaimnieki analizē, nevis tikai pārstāsta grāmatu saturu,” saka Oskars Balodis, viens no trim konkursa ekspertiem, SIA “Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs” Augkopības nodaļas vadītājs. 

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) nozares konkursu rīko, lai noskaidrotu labākos topošos nozares jaunos profesionāļus, veicinātu Latvijas profesionālās izglītības pievilcību un pilnveidotu sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm.

Konkurss notiek projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, kuru īsteno VIAA, finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.