PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10076.jpeg
Foto: Oskars Ludvigs / E-klase
Piektdien, 15.aprīlī, Vidzemes reģionālajā koncertzālē “Cēsis” noslēdzās gada vērienīgākais pasākums izglītības nozarē - konference E-KLASE 2016. 

Uz konferenci bija aicināti direktori, direktoru vietnieki, mācību daļu vadītāji, skolotāji, izglītības pārvalžu vadītāji un interešu izglītības pārstāvji no visas Latvijas.

Pasākumu atklāja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, uzrunas laikā pedagogus dēvējot par “izglītības bruņiniekiem”. K.Šadurskis norādīja, ka E-klases konference ir “labs instruments, lai sniegtu vadlīnijas, kā mūsu izglītības sistēmu virzīt uz tās galveno mērķi”.

Ministrs atgādināja, ka izglītības sistēmas mērķis ir “laimīgs cilvēks”, savukārt pedagogi ir instruments, lai šo mērķi sasniegtu. Lai arī konferences laikā K.Šadurskis nevēlējās runāt par pedagogu darba algas jauno modeli, kā galveno instrumentu, lai sakārtotu izglītības sistēmu, ministrs minēja finansējumu. “Galvenais ir iedot pedagogam visus instrumentus - gan finansiālo, gan šo brīnišķo instrumentu E-klase, lai savu darbu darītu labi, veiksmīgi un ar labu rezultātu,” sacīja K.Šadurskis.

Tāpat ministrs uzsvēra, cik būtiska izglītībā ir izcilība. “Mums vajag vairāk Danu Narvaišu! Mūsu sistēma ir ārkārtīgi sarežģīta un daudzveidīga. Stabilitāte ir tas, kas ir nepieciešams, lai sistēma pati attīstītos un sevi uzturētu. Mīļie skolotāji, jūsu rokās ir visas šīs lietas. Mūsu uzdevums Vaļņu ielā ir prast pateikt “paldies!” izcilniekiem un nodrošināt to, lai pedagogu profesija ir vilinoša ne tikai no pedagogu misijas apziņas viedokļa, bet arī no finanšu viedokļa,” savas runas nobeigumā norādīja K. Šadurskis.

Pasākuma atklāšanā piedalījās arī Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks,  uzsverot konferences nozīmīgumu cilvēciskā kontakta saglabāšanā un izsakot atzinību par pasākuma rīkošanu, vienkopus pulcējot pedagogus no visas Latvijas. “Man ir liels prieks jūs uzrunāt, taču man ir vēl lielāks prieks, ka šī nav e-konference. Strādājot e-vidē, e-risinājumos, e-izglītībā, mēs joprojām jūtam nepieciešamību tikties, runāt vienam ar otru. Cilvēki izglītības sistēmā paliks vienmēr - tā ir mana cerība,” norādīja G.Catlaks. Viņš uzsvēra, ka izglītības saturs ir svarīgs un tas ir ļoti cieši saistīts ar E-klasi un e-mācību vidi. “Ja mēs padomājam par mūsu skolēniem, kuri nupat ir sākuši iet skolā, lielākā viņu daļa sasniegs šī gadsimta beigas. Viņi saskarsies ar problēmām, risinājumiem un tehnoloģijām, kuras mēs pašlaik nezinām. Viņi dzīvos situācijā pēc interneta. Droši vien, ka viņi dzīvos un strādās situācijā, kurā realitāte būs arī mākslīgais intelekts. Mēs nezinām, kā tas būs un kā tas izskatīsies. Tas, kam mēs viņus gatavojam šodien, ir nezināmā nākotne,” sacīja G.Catlaks. Runājot par izglītības sistēmas nākotni un mūžizglītību, G.Catlaks arī uzsvēra E-klases nozīmi, kas esot labs piemērs tam, kā nākotne šodien ienāk ikdienas dzīvē. VISC vadītājs G.Catlaks uzsvēra, ka, uzsākot kompetenču pieeju, nākotnē ļoti lielu uzmanību izglītībā pievērsīs digitālajām un mediju prasmēm, jo “šīs kompetences caurvij visu mācību saturu, kā arī atbild uz jautājumu, kādā veidā mūsu skolēni mācās dzīvei.”

Konferences atklāšanā E-klases izstrādes vadītājs Jānis KaģispievienojāsVISC vadītāja Guntara Catlaka paustajam viedoklim par cilvēciskās komunikācijas nozīmi izglītības procesā: “Mēs kā savu misiju nekādā gadījumā neuztveram, ka tehnoloģijas, tajā skaitā E-klase, varētu būt kaut kas tāds, kas nostātos starp jums, pedagogiem, un skolēniem. Mūsu izpratnē tas būtu nepieļaujami. Tiešais kontakts ir svarīgākais, kas ļauj nodot zināšanas no paaudzes paaudzē. Mūsu misija ir likt tehnoloģijām strādāt jūsu labā. Un tikai tajās funkcijās, kuras varētu uzskatīt par palīgfunkcijām pedagoģiskajā procesā. Tās ir visas iespējamās uzskaites, atskaites, informācijas nodošana ērtā, ātrā veidā.” J.Kaģis arī nāca klajā ar E-klases nākotnes plāniem, atklājot, ka nākamais darbības virziens būs digitālā mācību satura plūsmas nodrošināšana.

E-klases izstrādes vadītājs sacīja, ka ir jāpanāk, lai “tehnoloģijas kalpo mums, nevis mēs kalpojam tehnoloģijām”, norādot uz izaicinājumiem izglītības nozarē. “Mums visiem kopā ir jāsaprot, ko mums tiešām vajag no tehnoloģijām. Pirmkārt, liela daļa darba ir jāuzņemas mums kā procesa iniciatoriem, otrkārt, jums, pedagogiem, kā ieceru un realizāciju vērtētājiem, treškārt, ministrijai un VISC kā normatīvās bāzes sakārtotājiem.” Jānis Kaģis arī uzsvēra, ka pašlaik izglītības nozares normatīvā bāze atpaliek no tā, kas notiek reālajā dzīvē, jo lielākā daļa normatīvās bāzes joprojām ir rakstīta papīru dokumentācijai.

Konferences atklāšanā piedalījās ar Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Viņš izteica gandarījumu, ka konference šogad notikusi Cēsu pilsētā, kā arī ikvienu pedagogu aicināja atpūsties un piedalīties šī gada pilsētas organizētajos pasākumos, informējot par to norisi.

Dalība konferencē bija bez maksas, un noslēgumā dalībnieki saņēma sertifikātus par metodisko darbu lekcijās.

Konferences laikā notika piecas lekcijas par izglītības jomā aktuāliem jautājumiem, katram dalībniekam bija iespēja apmeklēt divas no tām.

Lekciju tēmas:

“Apzinātība skolā” - lekciju vadīja psihoterapeits, apzinātības pasniedzējs Ansis Jurģis Stabingis.

“Kāpēc ir vērts būt skolā” jeb “viss par prieku” - lekciju vadīja Mūžizglītības un kultūras institūta "Vitae" vadītājs Rolands Ozols.

 “Digitālā mediju pratība mācību saturā” - lekciju vadīja VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja Ineta Upeniece, kā arītehnoloģiju eksperte un  “Iespējamās misijas” absolvente Sandra Bukovska. Lekcijā piedalījās arī Ilze Mazpane un Linda Dambe, “Iespējamās misijas” absolventes un pedagoģes.

 “Kā izmantot aptaujas un E-klases platformu lēmumu pieņemšanā?” lekciju vadīja Baltijā vadošā, neatkarīgā vadības konsultāciju uzņēmuma "Civitta" partneris Gatis Bolinskis un E-klases mārketinga vadītājs Armands Slokenbergs.

“Jaunākās iespējas izglītības tehnoloģiju jomā” - lekciju vadīja “Uzdevumi.lv” Edgars Škutāns, “Certes.lv” Lauris Stafeckis, “Lielvārds” Andris Gribusts, “Zvaigzne” Sintija Buhanovska, “Tilde” Iveta Zeltiņa,  "Baltijas biroju tehnoloģijas" Agris Porejs.

Šogad konferences noslēgumā ikvienam dalībniekam tika sagādāta īpaša dāvana – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas “ČELLU DREAM TEAM” koncerts “Iespējamā misija”.

Koncertā uzstājās astoņi simfoniskā orķestra mūziķi: Diāna Ozoliņa, Lolita Lilje, Ieva Upatniece, Mareta Prikule, Dace Zālīte, Jānis Rinkulis, Zane Guļāne un Ainārs Paukšēns.

Sestdienas rītā  konferences dalībniekiem tika piedāvāta iespēja doties pastaigā pa Cēsīm, iepazīstot pilsētas bagāto senatni un jaunos vaibstus. Nepilnās divās stundās ekskursijas dalībnieki tika iepazīstināti ar Cēsu vēsturisko mantojumu, apmeklējot pilsētas muzeju, viduslaiku pili, kā arī izstaigājot Cēsu vecpilsētu. Pastaigu papildināja arī iepazīšanās ar atjaunotajiem kultūras objektiem – ekskursija Vidzemes reģionālajā koncertzālē “Cēsis” un Cēsu Centrālajā bibliotēkā.

Konferences fotogrāfijas jau ir pieejamas E-klases portāla sadaļā Konference, drīzumā tiks publicēti arī video materiāli ar visu lekciju ierakstiem.

Vairāk par lekciju tēmām un pasākumu iespējams uzzināt sadaļā Aktualitātes.

Konferenci E-KLASE 2016 atbalstīja: “Certes”, “StarIT”, “Tilde”, “Zvaigzne”, “Uzdevumi.lv”, “Lielvārds”, “Baltijas biroju tehnoloģijas”, “Avon”, “Datorika.lv”, savukārt pasākuma noslēgumā vērtīgas balvas skolotājiem pasniedza: “Gandrs”, “Avon”, “Tallink”, “Mosaic”, “Autobrava”, “Rosme”, “Latvijas Nacionālās Opera un Balets”, “Restorānu servisa skola”, “Maxima”, “Sezona.lv”, Izdevniecība “Rīgas Viļņi”, “Certes”, “M79”, “Piena Muiža”, “The Sound Poets”.

Konferenci organizēja Latvijā lielākais izglītības portāls  E-klase. Lietotāju vidū  E-klase pierādījusi sevi kā neaizstājamu palīgu mācību procesā. Nepārtraukti tiek ieviesti jauni papildinājumi, uzklausot lietotāju ierosinājumus, priekšlikumus un prasības. E-klasē ir reģistrēti vairāk nekā 92% Latvijas skolu. Ik dienu to izmanto aptuveni 200 000 lietotāju.