PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8935.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Vairākās profesionālās izglītības iestādēs uzņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās pagarināta līdz septembra beigām. 

Šovasar Latvijas profesionālās izglītības iestādēs Jauniešu garantijas projektam pieteikušies ap 2000 jauniešu. 26 profesionālās izglītības iestādēs uzņemšana ir pagarināta līdz septembra beigām, tāpēc jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri vēlas viena vai pusotra gada laikā iegūt darba tirgū pieprasītu arodu, vēl var izvēlēties un apgūt kādu no 53 piedāvātajām profesijām, informē Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāve Kristīne Keiča.

Rīgā mācībām vēl var pieteikties astoņās profesionālās izglītības iestādēs. Piemēram, Rīgas Amatniecības vidusskolā ir iespēja iegūt interjera noformētāja vai vizuālās reklāmas noformētāja kvalifikāciju, kā arī citas profesijas, bet Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā var apgūt multimediju dizaina speciālista, tērpu stila speciālista un citu arodu prasmes.

Savukārt vairākās izglītības iestādēs reģionos vēl ir brīvas vietas autotransporta izglītības programmās, kurās var apgūt šobrīd ļoti pieprasītās automehāniķa, autoatslēdznieka vai autoelektriķa profesijas. Šādu izglītības programmu piedāvā Daugavpils tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Malnavas koledža, Priekuļu tehnikums un Rīgas Valsts tehnikums.

Ar Jauniešu garantijas projekta palīdzību profesiju jaunieši var iegūt gada vai pusotra gada laikā bez maksas, turklāt saņemot ikmēneša stipendiju 70-115 eiro apmērā, apmaksātu dienesta viesnīcu un ceļa izdevumus uz prakses vietu.

Atsevišķu programmu apguve paredz papildus profesijai bez maksas iegūt nepieciešamo sertifikātu vai apliecību, piemēram, automehāniķi var iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību, bet mazumtirdzniecības veikala pārdevēji, viesmīļi un bārmeņi saņem sertifikātu darbam ar kases aparātu.