PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7946.jpeg
Foto: taborsk / 123RF
Desmit gadu laikā ir krietni paplašinājies izglītības programmu piedāvājums Latvijas ieslodzījuma vietās nonākušajiem jauniešiem un pieaugušajiem.

Šīs iespējas gan izmanto mazāk nekā puse no ieslodzītājiem, un tikai neliela daļa pēc nonākšanas brīvībā turpina iesākto apmācību, raksta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Patlaban Latvijā ir nedaudz pāri par četrarpus tūkstošiem ieslodzīto. Pirms desmit gadiem to bija par 40% vairāk. Šādam skaita samazinājumam ir divi iemesli - iedzīvotāju skaita kritums un arī grozījumi Krimināllikumā, kas vērsti uz mehānisku cietumnieku samazināšanu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā skaidroja Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. Iepriekšminētais īpaši atsaucies uz nepilngadīgo daudzumu – tas sarucis pat astoņkārt.

Patlaban Cēsu audzināšanas iestādē ir vien 31 ieslodzītais, mācības tiem nodrošina 12 pedagogi.

I. Spure akcentēja, ka patlaban ieslodzītājiem tiek piedāvātas 18 vispārējās izglītības programmas, no tām – piecas speciālās, kā arī 23 profesionālās un 52 neformālās un interešu izglītības programmas. Kā rāda izvēlētās programmas, daļa cietumos nonākušo nav ieguvuši ne vien vidējo, bet arī pamata un sākumskolas izglītību. Mācību process gan mēdz būt visai sarežģīts: saziņa galvenokārt notiek ar pasta sūtījumu palīdzību, bet dažkārt pārbaudījumu kārtošanai tiek izmantots arī Skype.

Vēl viena no izglītības sadaļām ir valsts valodas apguve, jo ap 60% cietumā esošo ir nelatvieši. Patlaban kursos mācoties 300, taču nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā plānots iesaistīt 500 jauniešu.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadītāja uzsvēra arī personāla izglītošanas un atlases problēmas – Policijas akadēmijas likvidēšana smagi atsaukusies uz šo jautājumu. Tagad nākoties nereti pieņemt nesagatavotus cilvēkus un pašiem apmācīt jaunos darbiniekus.