PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10963.jpeg
Foto: Publicitātes foto. Attēlā: Fulbraita sadarbības līguma parakstīšana.
Ticis parakstīts Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu valdības saprašanās memorands par Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmu.

Memorandu 16.decembrī parakstīja ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita un Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis Latvijas Nacionālās bibliotēkas Dž. F. Kenedija lasītavā.

Memorands juridiski nostiprina līdzšinējo 25 gadu ilgo sadarbību un paredz to turpināt nākamos piecus gadus, sadarbību pagarinot vēl uz pieciem gadiem, ja pusēm nebūs radušies iebildumi.

Noslēgtais memorands paredz studentu un pasniedzēju apmaiņu studijām, lekciju darbam un pētniecībai otras valsts augstskolās, zinātniskās institūcijās un izglītības iestādēs studiju, pētnieciskās vai akadēmiskās stažēšanās nolūkā. Stipendiju piešķiršana notiek saskaņā ar ASV Valsts departamenta Izglītības un kultūras lietu nodaļas izstrādātajiem noteikumiem un kārtību un Likumu par savstarpēju izglītības un kultūras apmaiņu, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

ASV Valsts departamenta Izglītības un kultūras lietu birojs Fulbraita stipendiātiem piešķir stipendijas, uzturlīdzekļus un veselības apdrošināšanu, bet Latvijas valdība sedz ceļa izdevumus. Visiem programmu dalībniekiem kā obligāts nosacījums ir prasība atgriezties Latvijā uzreiz pēc programmas beigām un pavadīt šeit vismaz 2 gadus, investējot valsts attīstībā savas zināšanas un pieredzi.

Stipendiāti no Latvijas visbiežāk Amerikā izvēlas studēt ekonomiku, biznesa vadību, tiesības, finanses, valsts pārvaldi, socioloģiju, izglītību, psiholoģiju, lingvistiku, sociālo darbu, kā arī eksaktās zinātnes – ķīmiju, matemātiku, informācijas tehnoloģijas, fiziku un astronomiju, inženierzinātnes, arhitektūru, mākslu, starptautiskās attiecības un apkārtējās vides zinātni. Visbiežāk studenti izvēlas studēt Sirakūzu, Džordžtaunas, Kalifornijas, Harvarda, Viskonsinas, Amerikas, Taftas, Kolumbijas, New School, Rutgers, Ilinoisas, Indiānas, Pensilvānijas universitātēs, kā arī Ņujorkas Valsts Universitātē, Ohaio Valsts Universitātē, Aiovas Valsts Universitātē. Galvenā jauniešu motivācija studijām ASV ir augsta izglītības kvalitāte, starptautiska vide, savas konkurētspējas celšana un valodu zināšanu uzlabošana.

Fulbraita programmas mērķis ir veicināt savstarpēju sapratni starp ASV un citu valstu iedzīvotājiem. Programmas ietvaros vairāk nekā 300 000 dalībnieku no visas pasaules ir bijusi iespēja studēt, dalīties viedokļos, iepazīt dažādas kultūras, kā arī ASV politiskās un ekonomiskās struktūras. Kopš 1991. gada 196 Latvijas augstskolu pasniedzēji un studenti ir saņēmuši Fulbraita stipendiju un šīs programmas ietvaros apmeklējuši ASV. Fulbraita studentu stipendijas saņēmēji ASV studē maģistrantūrā, savukārt Fulbraita pētnieku programmas stipendiāti ASV universitātēs veic pētījumus un lasa lekcijas. Kopš 1991. gada Latvijā ir viesojušies 96 ASV augstskolu pasniedzēji, un kopš 1993. gada Latvijā pētījumus ir veikuši 74 ASV studenti. Studentu skaitā ietilpst arī 12 angļu valodas asistenti, kas skolās visā Latvijā kopš 2012. gada palīdz angļu valodas nodarbībās. 2016./2017.mācību gadam Fulbraita programmas stipendijas piešķirtas 3 Latvijas studentiem un 3 pētniekiem.