PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10111.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Pārejas periodā skolām varētu ļaut veidot apvienotās klases, pēc pedagogu algu reformas darba grupas sēdes pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. 

Neskatoties uz sākotnējo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzstādījumu par to, ka turpmāk apvienotās klases pamatskolā un vidusskolā veidot nedrīkstēs, algu reformas piedāvājuma apspriede ar partneriem parādīja, ka būs skolas, kuras pēc reformas stāšanās spēkā uzreiz nevarēs īstenot paredzētos kritērijus, jo pašreizējā kārtība neļauj skolu reorganizēt septembrī.

Līdz ar to IZM 7.-9.klases posmā varētu piekrist atļaut apvienotās klases veidot līdz četriem mācību priekšmetiem uz vienu mācību gadu, bet vidusskolā - līdz diviem mācību priekšmetiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Apvienoto klašu limitā netikšot noteikti konkrētie mācību priekšmeti, kuros mācību gada garumā būtu pieļaujams veidot apvienotās klases.

"Lai skolas pašas dara pēc savām vajadzībām," sacīja ministrs.

Tāpat darba grupā tika izklāstīta iespēja mazajām novadu skolām, kurās ir mazāk par 70 skolēniem, pārejas periodā uz vienu gadu noteikt lielāku koeficientu. Šajā gadījumā runa ir par 1.-6.klases posmu, skaidroja K.Šadurskis. Ministrijas piedāvātais reformas plāns paredz, ka šajā posmā tiktu ieviest koeficients 1, bet patlaban apspriestā ideja noteiktu, ka pārejas periodā šis koeficients būtu 1,25.

"Ņemot vērā to, ka šīs izglītības iestādes nevar reorganizēt īsā laikā, jo ir noteikumi par sešiem mēnešiem, tad ierosinām pārejas periodu uz vienu gadu, kad šis koeficients būs nevis viens, bet 1,25. Tās ir mazās skolas novados, ne pilsētās," skaidroja ministrs.

Šāda koeficienta palielināšana prasītu apmēram 1,3 miljonus eiro pilna gada griezumā.

"Ir jāmobilizējas šo summu atrast, nemainot likmi 680 eiro. To es ļoti, ļoti negribēti mainīt, tāpēc es gribētu atturēties no lielākiem pārejas periodiem vai citām izmaiņām, kas pazeminātu šo likmes lielumu. To mēs varētu izdarīt," secināja K.Šadurskis.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.