PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Pasākums ģimenēm "Daba runā uz cilvēku"
Pasākums ģimenēm "Daba runā uz cilvēku"
Foto: Alūksnes muzejs
Noslēdzoties Klavieru un Ērģeļu istabu restaurācijas darbiem Alūksnes Jaunajā pilī, Alūksnes muzejs piektdien, 30. jūlijā, aicina uz mūzikas salonu un multimediālās ekspozīcijas “Helēnas dziedājums” atklāšanu Alūksnes Jaunajā pilī un maģisku sajūtu ceļojumu muižas parkā “Daba runā uz cilvēku.” Pasākumu laikā apmeklētājiem caur mūsdienīgu vēstures interpretācijas prizmu būs iespēja piedalīties Fītinghofu dzimtas atstātā mantojuma sajūtu restaurācijā.

Iluzori gleznojumi, okera ierāmējums, melnas durvis, gleznojumi ar grifiem – šīs detaļas, kas atklājušās Alūksnes Jaunās pils Klavieru un Ērģeļu istabu restaurācijas darbu laikā, pastiprina jau iepriekš izteiktos vēsturnieku secinājumus, ka barons Aleksandrs fon Fītinghofs bijis progresīvs un realizējis oriģinālas un pārdrošas idejas gan pils iekštelpās, gan muižas parkā.

“Ja vēstures liecības pilī slēpj pārkrāsojumu kārtas, kuras kaut daļēji iespējams atsegt un atjaunot, tad vēsturiskās muižas parka sajūtas mūsdienās atliek vien iztēloties. Tāpēc arī mēs devām vaļu iztēlei un iedzīvinājām mūsdienu sajūtu par Fītinghofa dzimtas atstātajām pēdām parkā, iztēlojoties ceļojumos piedzīvoto zvaigžņu lietu, brīnumainas gaismu laternas, tējas dzeršanas ceremoniju, mākslu un mūziku brīvā dabā,” stāsta Alūksnes muzeja vadītāja Diāna Pelaka.

Pasākuma aktivitātes norisināsies gan Alūksnes Jaunajā pilī, gan Muižas parkā. Plkst. 17:00 pilī notiks restaurēto mūzikas salonu - Klavieru un Ērģeļu istabu atklāšana (ar ielūgumiem), bet no plkst. 19:00 līdz 23:00 sajust pasaules elpu Fītinghofu vasaras rezidencē, vērot restaurētos iluzoros sienu gleznojumus, baudīt interaktivitāti “Leģendas stāsts” un multimediālo ekspozīciju “Helēnas dziedājums”, kurā skanēs dzejproza oriģinālmūzikas pavadījumā, varēs ikviens apmeklētājs.

Savukārt sajūtu ceļojums “Daba runā uz cilvēku” sāksies plkst. 14:00, kad apmeklētāji tiek aicināti uz skicēšanas kvestu Muižas parkā. Tā laikā gan amatieriem, gan profesionāļiem būs iespēja vērot un skicēt dabas ainavas, augus, kokus un mazās arhitektūras formas, kā arī darboties ar dažādiem materiāliem – grafītu, ogli, pasteli un marķieri.

No plkst. 18:00 Aleksandra paviljonā apmeklētāji gaidīti uz tējas baudīšanu kopā ar ārstniecības augu un tējošanas tradīciju pazinēju Līgu Reiteri. Tējas dzeršanas tradīcijas dažādās pasaules valstīs ir atšķirīgas, tāpēc iepazīsim tās un izbaudīsim garšu nianses. Lai paspilgtinātu aristokrātisko sajūtu, apmeklētāji aicināti ņemt līdzi savu mīļāko porcelāna tasīti.

Plkst. 18:30 pie Putnu paviljona muzikāls ceļojums ar Sniedzi Kaņepi (balss), Arti Gāgu (saksofons), Pēteri Ozoliņu (čells) un Māri Žagaru (klavieres), kuri atskaņos latviešu un ārzemju klasisko mūziku un Andras Ugāres (dzejproza) un Arta Gāgas (oriģinālmūzika) jaundarbu “Helēnas dziedājums”, kas veltīts Marienburgas pēdējai baronesei Helēnai un turpmāk tiks atskaņots multimediālajā ekspozīcijā Alūksnes Jaunās pils restaurētajā Klavieru istabā.

Līdz ar tumsas iestāšanos, sākot no Pētera Bukas ielas, metot loku ap Fītinghofa ielu, iemirdzēsies gaismas taka, kurā ikvienam parka apmeklētājam būs iespēja baudīt maģisku gaismas un dabas saspēli, vērot zvaigžņu lietu, kā arī piedzīvot brīnumainu lielformāta gaismas laternu atspīdumus.

Plkst. 23:00 Sirds dīķī uzplauks ebru mākslas performances mākslinieces Andas Kolosovas vadībā. Zīmējumi projicēsies ūdens ekrānā, radot nebijušu sintēzi starp dabu, cilvēku un mūsdienu tehnoloģijām. Ūdens ziedēšana līdzināsies sirreālam ceļojumam, kurš jāpiedzīvo ikvienam.

Sajūtu ceļojumā dienas gaitā pie Alūksnes Jaunās pils muzicēs E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris un viņu draugi no kaimiņu novadiem.

222435377_830486514252630_3027772161250705789_n.jpg

Aktivitātes tiek realizētas Alūksnes novada pašvaldības īstenotā Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta ietvaros projekts Nr. LV-RU-008 “630 verstis pilnas sajūtām”/ “630 Versts Full of Feelings/Versts of Feelings”

Alūksnes muzejs aicina apmeklētājus ievērot fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskas drošības noteikumus un informē, ka pasākuma laikā tiks filmēts un fotografēts. Iegūtais materiāls tiks izmantots publicitātes vajadzībām.