PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

8948.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Lai ieekonomētu līdzekļus, vairākas pašvaldības izteikušas priekšlikumu principu "skola tuvāk mājām" attiecināt tikai uz 1.-4.klases skolēniem.

Vakar notikušajā Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas darba grupā par jauno pedagogu darba samaksas modeli Jēkabpils novada pašvaldības Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele piedāvāja izskatīt iespēju pārskatīt skolu tīkla optimizācijas plānā noteikto principu "skola tuvāk mājām" 1.-6.klasei, tā vietā to nodrošinot tikai 1.-4.klasei.

E. Ūbele norādīja, ka darba grupā šo aicinājumu pozitīvi uztvēra vairākas pašvaldības. Šāds solis būtu apsverams, lai mazinātu pašvaldības izmaksas, algojot pedagogus, kuriem jāvada "vien pāris stundas nedēļā", viņa skaidroja.

E. Ūbele sacīja, ka tādā veidā mazās sākumskolās nebūs jāalgo pedagogi, kuriem jāpasniedz, piemēram, vēsture vai informātika. Savukārt šie pedagogi varēs pasniegt lielākās skolās, kur varētu atrasties arī piektās un sestās klases, informē ziņu aģentūra LETA.

Tas būtu racionāli un izdevīgi ne tikai pašvaldībām, bet arī pašiem skolotājiem, kuriem nokļūšana uz vairākām skolām, kur jāvada vien dažas stundas, var arī neatmaksāties.

Darba grupas sēdē apsvērta iespēja noteikt arī minimālo skolēnu skaitu 1.-9.klases grupā. E. Ūbele norādīja, ka tas varētu būt nepieciešams skolām, kurām ir tikai pamatskolas līmenis, lai izvairītos no situācijas, ka "padsmit skolēniem ir padsmit pedagogi". Tomēr E. Ūbele uzsvēra, ka tādiem noteikumiem nav jābūt obligāti ieviestiem.

Valdošā koalīcija iepriekš vienojās izveidot darba grupu L. Straujumas vadībā, lai turpinātu darbu pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa.