PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9163.jpeg
Foto: EU2015.lv Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.
Šodien Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) rīkos Izglītības un kultūras komitejas sēdi, kurā tiks pieņemts lēmumu saistībā ar pedagogu atalgojuma modeli.

Plānots, ka sanāksmē piedalīsies arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, sniedzot informāciju par pedagogu atalgojuma jauno modeli, informē ziņu aģentūra LETA.

LPS vēlas, lai tiktu uzskaitīts, kas ņemts vērā no pašvaldību ierosinājumiem, kas tika izteikti darba grupā. Ministrei būs jāsniedz informācija par nepieciešamajām pedagogu likmēm, salīdzinot ar iepriekšējo modeli, gan pašvaldību, gan skolu griezumā. Tāpat LPS vēlas konkrētu informāciju par mērķdotācijas aprēķinu pašvaldībām, mērķdotācijas virzību, salīdzinot veco un jauno modeli.

Joprojām aktuāls jautājums ir arī par pirmsskolas pedagogu atalgojumu un atbalsta personāla atalgojumu.

Ja pedagogu algu modelis tiks ieviests esošajā redakcijā, 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu, aprēķinājusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Salīdzinot ar pašreizējo modeli Nauda seko skolēnam, no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.

Izskatot modeļa ietekmi uz visu pašvaldību vispārējās izglītības iestāžu skolotāju algām, LIZDA secināja, ka ir pašvaldības, kurās zaudē visu pašvaldībā esošo skolu skolotāji.

Raugoties uz pašvaldībām, kuru skolu skolotāji varētu iegūt, LIZDA aprēķināja, ka skolotāju ieguvumi varētu sasniegt no 0,80 eiro līdz 374 eiro. Lielākie ieguvēji būtu Rīgas pašvaldības skolu skolotāji.

Ieguvēju vidū būtu vairums Rīgas skolu. No 99 izglītības iestāžu skolotājiem ieguvēji būs skolotāji 64 skolās.

LIZDA aprēķinos nav iekļauti skolu direktori, viņu vietnieki, kā arī atbalsta personāls. Tāpat nav iekļautas arī speciālās izglītības iestādes, kā arī vakara maiņu skolas.