PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

11341.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Pēc plašām diskusijām Iecavas novada domes deputāti šodien nolēma reorganizēt Iecavas internātpamatskolu un Dzimtmisas pamatskolu, tās abas apvienojot, informēja novada domē.

Deputātu vairākums nobalsoja par Iecavas internātpamatskolas un Dzimtmisas pamatskolas reorganizāciju, tādējādi no nākamā mācību gada Iecavas novadā vispārējās izglītības programma tiks īstenota divās mācību iestādēs - Iecavas vidusskolā un Iecavas pamatskolā, kas darbosies pašreizējā Iecavas internātpamatskolā. "Pret" balsoja Arnis Grundmanis, Laine Baha un Verners Rinkovičs, bet no balsojuma atturējās Vilnis Gailums.

Vairāki deputāti uzsvēra, ka bērniem ir jāsniedz labākais, ko novads var piedāvāt, un ka viņi lemj par attīstību, jaunām iespējām un izglītības kvalitātes uzlabošanu novadā. "Ikvienas pārmaiņas vieš bailes un šaubas. Tomēr mēs nedrīkstam pieņemt lēmumus, ņemot vērā tikai neliela cilvēka loka intereses un viedokļus. Ir jāskatās plašāk un jāatceras par visu novada iedzīvotāju vajadzībām," savu lēmumu skaidroja deputāts Viktors Sidorenkovs.

Domes pieņemtais lēmums ir jānosūta saskaņošanai Izglītības un zinātnes ministrijai, pēc kā reorganizācijas komisijai ir jāizstrādā reorganizācijas plāns un tas jāiesniedz apstiprināšanai domē.

Jau vēstīts, ka pašlaik Iecavas internātpamatskolas telpas netiek efektīvi izmantotas - skolā mācās 187 skolēni, bet ēkas kapacitāte ir 290. Tāpat tiek prognozēts, ka pēc internātskolas statusa likvidēšanas vairākums to skolēnu, kas uz Iecavu brauc mācīties no citām pašvaldībām, nākamajā mācību gadā skolas gaitas varētu izvēlēties turpināt citur.

Tāpat, ņemot vērā esošo skolēnu skaitu - 97 - Dzimtmisas pamatskolā, pašvaldībai nav saimnieciski ekonomiska pamatojuma ieguldīt lielas naudas summas ēkas atjaunošanā un kvalitatīva mācību darba nodrošināšanā. Lai skola atbilstu valstī noteiktajām prasībām, būtu jāveic ne vien ēkas remonts, bet arī jāparedz jauna piebūve, kurā atrastos sporta zāle.

Dzimtmisas pamatskolā mācās 72 bērni, kas ir deklarēti Iecavas novadā. No tiem 43 uz skolu tiek vesti no Iecavas. Tādēļ viens no variantiem, kā telpu izmantošanas efektivitāti Iecavas internātpamatskolā varētu palielināt, būtu Dzimtmisas pamatskolas un Iecavas internātpamatskolas reorganizācija. Esošajiem Dzimtmisas pamatskolas audzēkņiem un pedagogiem tiktu piedāvāta vieta jaunizveidotajā Iecavas pamatskolā vai Iecavas vidusskolā, informē aģentūra LETA.

Domes Attīstības komitejas deputāti vienbalsīgi atbalstījuši reorganizācijas variantu, kas paredz no nākamā mācību gada Iecavas novadā vispārējās izglītības programmu īstenot divās mācību iestādēs - Iecavas vidusskolā un Iecavas pamatskolā.