PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Pēc rudens brīvlaika 7.-12.klašu skolēni nedēļu mācīsies attālināti
Pēc rudens brīvlaika 7.-12.klašu skolēni nedēļu mācīsies attālināti
Foto: pexels
Pēc rudens brīvlaika, no 26.oktobra līdz 30.oktobrim, mācību process 7.-12.klašu audzēkņiem notiks attālināti, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Minētajā nedēļā mācības notiks attālināti vispārējās pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas 7.-12.klases skolēniem, lai mazinātu Covid-19 izplatību izglītības iestādēs.

Izņēmums šai normai ir sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni".

Grozījumus izstrādājusi Veselības ministrija (VM), kas ziņu aģentūrai LETA skaidro, ka tieši šīs vecuma grupas izglītojamie ir saistīti ar augstāko Covid-19 izplatības risku. Tāpat šajā vecumā bērniem nav jānodrošina nepārtraukta pieaugušo uzraudzība, tādēļ tieši šai vecuma grupai noteikt attālinātās mācības ir optimālākais pasākums Covid-19 ierobežošanai izglītības iestādēs, uzskata ministrijā.

Tāpat, lai ierobežotu Covid-19 izplatības riskus izglītības iestādēs un mazinātu to, ka pēc saskares ar inficētu personu izglītojamie ir spiesti atrasties mājas karantīnā un kavēt mācības, noteikts, ka no 26.oktobra līdz 30.oktobrim klātienē notiek tikai individuālās interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmas apguve.

Tāpat valdības atbalstītie grozījumi paredz, ka koledžām un augstskolām jāinformē Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), ka iestāde īsteno mācības attālināti, ja koledžas un augstskolas darbībā studējošam vai personālam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus.

Pieņemtie grozījumi nosaka, ka noteiktajos gadījumos koledža un augstskola nosaka kārtību, kādā izglītības programmu vai tās daļu var īstenot attālināti, un tām operatīvi jāsniedz informācija IKVD arī ja atbilstoši koledžas vai augstskolas lēmumam, izglītības process tiek īstenots attālināti, jo pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur atrodas koledža vai augstskola, vai teritorijās, ar ko tā robežojas, novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums vai saglabājas augsti infekcijas izplatības rādītāji.

Līdz šim bija noteikts, ka koledža un augstskola nosaka kārtību, kādā izglītības programmas kursa vai moduļa daļu var īstenot attālināti, un attālināti īstenojamās daļas apjomu. Tādi būs gadījumi, kad, piemēram, studējošajam vai darbiniekam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus.

Tāpat arī gadījumos, kad pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur atrodas koledža vai augstskola, vai teritorijās, ar ko tā robežojas, novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums vai saglabājas augsti infekcijas izplatības rādītāji.

Minētajos gadījumos izglītības process īstenojams attālināti atbilstoši koledžas vai augstskolas lēmumiem par to, kā tieši tas veicams.

VM skaidro, ka joprojām ir novērojama Covid-19 izplatība izglītības iestādēs. Šobrīd skartas ir 59 izglītības iestādes, un 13 no tām ir novērojama iekšējā infekcijas izplatība - reģistrēti pieci un vairāk saslimšanas gadījumi.

Kopumā visās izglītības iestādēs ir reģistrēts 261 saslimšanas gadījums un 40% no tiem ir izglītības iestāžu darbiniekiem, tai skaitā pedagogiem.

Noteikumi stāsies spēkā 14.oktobrī.