PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8830.jpeg
Foto: inspirestock / 123RF
Neskatoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plāniem, pedagogu darba samaksas jauno modeli līdz vasaras vidum neapstiprinās.

Attiecīgu noteikumu projektu bija plānots virzīt steidzamības kārtā, taču tas netiks skatīts arī jūlijā paredzētajās Ministru kabineta sēdēs.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pauda viedokli, ka, neskatoties uz to, ka modelis varētu netikt ieviests jau ar 1.septembri, līdz mācību gada beigām vai, kas esot reālāk, vasaras vidum, vajadzētu pieņemt Ministru kabineta noteikumus.

Patlaban ministrijā norāda, ka vēl aizvien notiek modeļa saskaņošana, tostarp ar Finanšu ministriju. Tiek uzsvērts, ka noteikumu projektu valdībā ministrija vēlas iesniegt pēc iespējas saskaņotāku, informē ziņu aģentūra LETA.

Pagaidām gan konkrēts datums modeļa izskatīšanai valdībā nav zināms, turklāt šo procesu IZM sola jau kopš jūnija, izskanot vairākiem iespējamiem datumiem. Tomēr arī tagad IZM modeļa izskatīšanu valdībā sola "iespējami drīzā laikā".

E-klase jau informēja, ka IZM rosina jauno pedagogu darba samaksas modeli ieviest tikai nākamajā gadā, turklāt darot to divos atsevišķos posmos.

Modeļa ieviešana valsts profesionālās izglītības iestādēs varētu notikt jau 1.janvārī, bet pašvaldību un privātajās vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs - tikai ar 2016.gada 1.septembri.

Pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus ir nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016.gada četriem mēnešiem - 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pašreizējo pedagogu atalgojuma nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.