PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

PET pudeļu otrā dzīve
PET pudeļu otrā dzīve
Foto: SIA Balts uz melna
No šodienas līdz 26. septembrim Nacionālajā Botāniskajā dārzā, Salaspilī, Miera ielā 1, mirdzēs PET gaismas laternas, kas tapušas iniciatīvas “Tīri.Labi. Pilsēta bez atkritumiem” ietvaros.

Tiek uzskatīts, ka minimālais laiks, kas nepieciešams, lai plastmasas pudele dabā sadalītos, ir 80 gadi. Tas ir ļoti ilgi! Tajā pašā laikā plastmasas pudeles ir derīgas otrreizējai pārstrādei un dažādos veidos izmantojamas atkārtoti. Tekstilšķiedru, jaunu pārtikas produktu iepakojumu, pat ceļa segumu – to visu iespējams saražot no plastmasas, kas iegūta, pārstrādājot PET pudeli. Ar iniciatīvas “Tīri. Labi. Pilsēta bez atkritumiem” atbalstu radošā apvienība “Balts uz melna” no šīm pudelēm radījusi mākslas objektus – lielformāta gaismas laternas. No šodienas gaismas laternas izvietotas Nacionālā botāniskā dārza teritorijā, ļaujot tām simboliski paildzināt ziedēšanu un izgaismot tumšās septembra naktis.

20210918_200512.jpg

Laternas tiks iedegtas laika posmā no plkst. 20.00 līdz 23.00 jeb pēc Botāniskā dārza darba laika, tāpēc autori aicina par tām priecāties no attāluma un, sargājot dārza stādījumus, nedoties tās aplūko tuvumā.

Laternu izveidē izmantotas 364 PET pudeles, kuras laika posmā no 1. jūlija līdz 28.augustam atstātas Nacionālā botāniskā dārza (un tuvumā esošajās) atkritumu urnās.

Projektu konkursa rīkotājs ir iniciatīva “Tīri.Labi”, kuras mērķis ir informēt un izglītot iedzīvotājus, uzņēmējus, organizācijas par iespējām pārdomāti un jēgpilni izmantot pieejamos resursus, samazināt radīto atkritumu daudzumu un veicināt atkritumu šķirošanu pārstrādei, kā arī iepazīstināt dažādu aktivitāšu mērķauditorijas ar zaļajām alternatīvām un bezatkritumu dzīvesveida pieeju.

20210917_151418.jpg