PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9415.jpeg
Foto: rawpixel / 123RF
Ar valdībā atbalstīto pasākumu praktisko pētījumu atbalstam 76,5 miljonu eiro apmērā cer palielināt zinātnē strādājošo personu skaitu.

Kā skaidroja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), līdz 2020.gadam ir iecerēts zinātnē nodarbināto skaitu palielināt līdz aptuveni 7000 cilvēku.

Tāpat nepieciešams kāpināt arī publicēto zinātnisko rakstu skaitu, sasniedzot aptuveni 1500 publikācijas, informē ziņu aģentūra LETA.

Līdz 2020.gadam valsts un augstākās izglītības sektora piesaistītajam ārējam finansējumam zinātniski pētnieciskajam darbam būtu jāsasniedz 160 miljoni eiro, savukārt augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozaru īpatsvaram Latvijas preču eksportā jābūt 31%. Jānodrošina arī pieaugums apstrādes rūpniecības produktivitātē.

Pirmā projektu atlase varētu notiks šī gada pirmajā vai otrajā ceturksnī, pirmajā uzsaukumā sadalot aptuveni 20 miljonus eiro. Līgumu slēgšana varētu notikt jūlijā-augustā.

IZM paredz, ka uz finansējumu varētu pretendēt 150-200 projekti, savukārt pirmajā uzsaukumā varētu apstiprināt aptuveni 60 projektus. Uzsaukumi notiks katru gadu, tādējādi nodrošinot, ka tiks atbalstīti arī tie projekti, kas sākotnēji neguva atbalstu un varētu tikt uzlaboti.

Ministrija vēlētos, lai tiktu izmantota arī paredzētā iespēja projektos iesaistīt studentus, kas darbotos kā darbinieki un saņemtu par to samaksu.

Lai veicinātu zinātnisko institūciju un komersantu sadarbību, Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā pētniecībai būs pieejami 76,5 miljoni eiro, šodien vienojās valdība.

Minētajā periodā tiks īstenots pasākums "Praktiskās ievirzes pētījumi", kura kopējo pieejamo finansējumu veido Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 65 miljonu eiro apmērā, valsts budžeta līdzfinansējums 1,9 miljonu eiro apmērā, kā arī privātais līdzfinansējums vismaz 9,6 miljonu eiro apmērā.

Pasākuma mērķis ir atbalstīt pētniecību, kas sniedz ieguldījumu Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā, zinātnes un tehnoloģiju cilvēkkapitāla attīstībā un jaunu zināšanu radīšanā tautsaimniecības konkurētspējas uzlabošanai.